Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

DarthArt
07.07.2020 15:58

Nebo Hellhammer, kterej se vyznával, jak si váží zmíněného Fausta, že zavraždil toho chudáka? Má ten blbec od bicích větší hodnotu, než jeho výtvory spláchnout do záchodu? Podle jeho názorů asi ne... přesto MAYHEM poslouchám. Filtr!

 

DarthArt
07.07.2020 15:55

Já tomu přesně rozumím, ale ten filtr jsem si vytvořil, protože kdybych ho neměl, těch kapel na odpis by bylo strašně moc. O těch RATM se to jenom ví víc než o jiných.

Co třeba takovej Roger Waters? To je idiot, že by takovýho člověk těžko hledal. Já vím, do tvorby FLOYDŮ se to nepromítá (respektive o tom nevím), ale stejně...

A nebo Ihsahn? Většina má jeho tvorbu ráda, ale je ten člověk v pořádku? Klidně odehraje koncert na prestižním festivalu, kde mu za bicíma sedí vrah a vedle u kytary stojí dement, co zapálil kostel. To ještě horší než Morelo, co mele nějaký stupidity (pokud teda neběhá v ulicích s molotovem, ale to jsem zatím neslyšel - případně se rád poučím, pokud někdo ví víc). Když ale to momentálně strašně "cool" heslo předělal na tričko do fontu "Master Of Reality", tak to mě taky nazdvedl ..... :(

Ale jak říkám, tomu odporu k RATM zcela rozumím a ztotožňuju se. Jen mám ten filtr.

 

Pekárek
07.07.2020 15:17

:)
Podobné dilema jsem naštěstí nikdy řešit nemusel, zmíněný rozpor mi byl protivný už tehdy a hudba mě nebrala. Začal jsem až s prvními Audioslave.

 

Imothep
07.07.2020 12:22

S RATM to mam takto ... samozrejme me v 90tych letech hodne hudebne ovlivili ... jenze jak clovek starne a vyviji se, tak se proste nektere veci meni. Jako definici nebo muj postoj k nim poslouzi velmi dobre komentar jednoho meho kamarada, vztahujici se k planovanemu koncertu v Cajzu. Davam ho sem tedy nezkraceny a neupravovany, protoze se pod nej muzu klidne podepsat:


"Spousta čtyřicátníků začala minulej týden skákat radostí, protože v Praze budou po 25 letech hrát Rage Against The Machine. Husákovy děti, devadesátková post-punk generace, která vyrostla v klubech, dnes liberální střední třída, ze své podstaty silně antikomunistická, se těší jak si splní čtvrt století starej, ale pořád vlhkej sen z Faválu. Jakoby se zapomnělo, že RATM jsou komouši, nebo přinejmenším Tom Morelo je regulérní Semelová, salónní soudruh z Kalifornie se slovníkem šéfredaktora Rudýho práva. Pokud jezdíte na Letnou cinkat klíčema a sdílíte patetický videa Davida Kollera, tak moc nechápu, že jste ochotní jít zaplatit dva litry za koncert aktivního komunisty, co má všude našitou rudou hvězdu a srp a kladivo, mele o imperialismu, socialistické revoluci a miluje Fidela. Takže až se budete budete v 02 aréně dojímat a společně u refrénu Killing In The Name hulákat „kde je ta piča?“, tak se stačí podívat na pódium – stojí tam s kytarou na krku 🖕"

Nepomaha tomu ani soucasna situace, kde se Morello(a bohuzel mnozi jini, u kterych bych to necekal), zacali chovat jako posedli dablem nebo po lobotomii a svou letitou hysterii jeste vyostrili. Tohle CD(a ani zadne jine od RATM) uz si zrejme nikdy neposlechnu, cili zvazuji prodej sbirky(mam vse) - i kdyz bych je vzhledem k uvedenym skutecnostem radeji rozdupal a spalil.
Bohuzel, ten filtr, o kterem pise DarthArt v recenzi u me v nekterych pripadech proste nefunguje a na stary kolena uz si neumim uzit muziku(byt se jedna o nesmirne kvalitni zalezitost a zanrovy milnik) s vedomim, ze ji stvorili idioti.

 

Saha
05.07.2020 17:14

Copak Rejči a jejich Kde je ta pi*a :)

Kus mýho mládí, kdy jsem chodil s mikinou RATM a nechápal, proč mě chtěj skinheads zbít a proč maj pravověrný HC srandu z těhhle "MTV rebelů". Ale hudba je to skvostná, jak někdo psal, stačilo pustit kousek na libovolný zábavě a skákali všichni, málem jsme takhle vyskočili i při promítání Natural Born Killers (na soundtracku RATM nejsou, ve filmu jo...)

Texty neřeším u většiny kapel, dodnes jsem nepochopil ani obligátní Stánky... Vtipný je pod recenzí RATM debatovat o textech Umbrtky, já mám raději celou mytologii Stínů Plamenů, takže těsně vedle.

 

Demonick
05.07.2020 05:32

Tu nie je o čom - jednoznačne jeden z najlepších rockových albumov 90.rokov, jeden z najlepších rockových debutov všetkých čias, a aby toho nebolo málo, i najlepší album RATM v kariére. Čo skladba, to hit a úder do xichtu! 10/10

 

Hivris
03.07.2020 21:54

Já texty docela řeším, čímž je pro mě česká scéna prakticky neposlouchatelná. Dodneška mám rád max. HNF a ze současnosti třeba anglicky zpívají (chroptící) Hypnos. Sorry ale texty Umbrtky je záležitost jedný písničky k pousmání a pak už mi to přijde nudný a infantilní. Byť některý slovní obraty jsou podařený.
Baví mě texty Dark Tranquillity, In Vain, In Mourning (většinou koncepční alba nebo spíš série alb), výborný jsou texty novějších Samael nebo třeba Borknagar a Satyricon. A trochu moje guilty pleasure je v tomhle i Sabaton, některý texty jsou prostě pecka, že snesu i tu komedii okolo.

 

DarthArt
03.07.2020 11:00

Absolutní odevzdání věci:

https://www.youtube.com/watch?v=8de2W3rtZsA

 

Hooya
03.07.2020 09:46

Pravda. Poslouchal jsem svého času jen Úplnou demontáž lidstva a po textové stránce to soupeřilo s nejlepšími texty od Štorma.

 

Pekárek
03.07.2020 08:33

Umbrtka má skvělé texty:)

 

Valič
03.07.2020 08:04

Nemyslím. Ve svém věku už mám všechno perfektně srovnané, ale chápu, že některým lidem moje příspěvky bez znalosti souvislostí moc nedávají smysl (navíc mám pocit, že je ani pořádně nečtou). Napsal jsem, že Umbrtka má ZAJÍMAVÉ texty, a ne, že má JEDNY Z NEJLEPŠÍCH českých textů. Mě osobně připadají hodně originální v rámci české metalové scény, ale nenapsal jsem ani že jsou dobré, natož nejlepší.

Funeral doom metal je už od devadesátých let naprosto běžně používané označení metalového subžánru, do kterého spadají kapely jako Esoteric, Evoken nebo Skepticism (já osobně podobné věci moc neposlouchám) a najdeš ho nejen na velkých metalových webech jako Metal Archives nebo Metal Storm, ale je uveden jako samostatný žánr na Rate Your Music a zmínka o něm je i na Wikipedii. Chápu, že podobné odnože metalu neuznáváš, ale ten subžánr prostě existuje.

To album Green Day se mi tenkrát nelíbilo, protože jsem od něj prostě čekal něco jiného. Jinak proti té kapele nic nemám. Pop punk mi celkově nic neříká (už to označení žánru mi přijde jako protimluv), ale třeba staré desky Bad Religion, kteří k němu měli hodně blízko, si občas rád poslechnu.

 

Stray
03.07.2020 05:27

Valič: Ty to máš vůbec celé nějak jinak, nemyslíš? :-) Neřeknu, když někdo vyhodí z přehrávače kazetu GREEN DAY, to se ještě dá, ale zohledňovat funeral doom jako nějakej regulérní žánr nebo nazvat UMBRTKU kapelou s jedněmi z nejlepších českých textů, to už je síla. To už snad ani nejsou myši ale mušky. :-)))

 

Valič
02.07.2020 23:24

Celkem dobré české texty mají i Asmodeus, Silent Stream Of Godless Elegy nebo První hoře, jinak mám dojem, že u nás většina těch lepších metalových kapel zpívá anglicky (nebo německy, v případě Kaviar Kavalier). :-)

Texty Slayer a podobných zahraničních kapel sice nepatří k výjimečným uměleckým dílům, ale dávají většinou aspoň nějaký smysl a jsou napsány gramaticky správně, na rozdíl od výtvorů některých jejich českých kolegů. V rámci známějších thrash metalových skupin tvoří výjimku rané nahrávky jihoamerických a německých kapel, jejichž členové měli v začátcích dost velké problémy s angličtinou, takže z nich lezly absurdní slátaniny typu: "My life begins at midnight twelve, masturbate to kill myself." :-)

Ty eroticky laděné texty Arakainu by možná lépe vyzněly v angličtině, v té češtině podobné lascivní výlevy působí vážně dost trapně. Já si třeba jako dlouholetý fanoušek Lany Del Rey neumím představit, že by nějaká česká zpěvačka nazpívala její hity s doslova přeloženými texty obsahujícími věty jako "Má pipina chutná jako Pepsi-Cola.", "Prošukala jsem se až na vrchol." nebo "Byla jsem andělem, který si říkal o to, aby ho někdo tvrdě omrdal." :-)

 

Alda
02.07.2020 21:07

hele jen řekni
a máš mě
jsem to co
dlouho hledáš
jen řekni a máš
mě jdem na to

vidíš že se to vyvine
budeš kříčet nechci dítě
to buď klidná to já taky ne
ale chci už rychle mít tě
od vlasů po prsty u nohou
mezitím se dlouze zastavím
potom zas a zase nanovo
stokrát až do smrti z únavy

POHODA,NEEEE? Ze života :-)

 

DarthArt
02.07.2020 20:03

Valič: Pravda, památné texty "Řekni a máš mě" nebo "Hanibal" se do paměti posluchačů zapsaly s trochu jinou emocí, než Aleš patrně původně zamýšlel :)

 

DarthArt
02.07.2020 19:53

KABÁT měli vynikající texty, souhlasím. A ono vlastně ani to "když s u nás chlapi poperou" není špatný, v rámci rádiový rotace určitě. Když to srovnáme například s HARLEJ, kteří by měli být jakože podobná škatulka, je vidět ten kolosální rozdíl v úrovni.

 

J.Rose
02.07.2020 18:01

Debustrol mají strašné texty, otázkou je jestli třeba texty od Slayer, neznějí v překladu úplně stejně.

Taky texty neřeším, to musí jít opravdu o srdeční záležitost. Na střední jsem si za pomoci internetu, slovníku a vzdělanějších spolužáků, nechával přeložit komplet texty od NIN :-)

Bejvávalo.

 

Meres
02.07.2020 16:40

Metalové kapely mávajú rozhodne lepšie texty ako pičoviny z rádia a televízie.

 

Alda
02.07.2020 16:04

Myslím že i KABÁTi mají na prvních třech čtyřech albech suprovní texty!

 

Valič
02.07.2020 15:51

Těch česky zpívajících metalových kapel se zajímavými texty podle mě moc není. Napadají mě teď vlastně jen Master´s Hammer, Insania, Umbrtka a vedlejší projekty jejich členů. Celkem povedené byly i texty na debutních albech Sebastian a Brian. V případě Debustrol, Kryptor nebo Törr to byla až na pár výjimek celkem bída. Texty na starých deskách Arakainu byly celkem v pohodě, tedy pokud se v nich Aleš nepokoušel o humor nebo erotiku, to pak byla většinou katastrofa biblických rozměrů. :-)

Zahraničních skupin s kvalitními texty je určitě plno, ale obávám se, že většina posluchačů se o jejich obsah moc nezajímá.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist