Boomer Space


Diskuse ke článku : MYRKUR - Folkesange
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Valič
31.03.2020 21:52

Stray: “Ókáčko, chápu to, respektuju, fixuju.” :-)

 

Stray
31.03.2020 17:53

Nechápeš? Hm, možná kdybys psal a vedl web, kterej si klade za hlavní cíl neklesnout do ranku článkových rychlokvašek a už vůbec ne se zastavit, tak bys to celé pochopil. Za prvé těch zajímavých novinek právě teď moc nevychází, za druhé článek na aktuální album se píše mnohem rychleji a jednodušeji než nějaký historický profil a já momentálně nemám čas, protože se učím na další zkoušku, takže vítám cokoliv, co napíšu na první dobrou, sednu, naťukám a zároveň zachytím vše potřebné, MYRKUR byla vhodná, no a za třetí - je to čtenářsky vděčná hudebnice, tahle Limberského ségra! :-) A vůbec, bod tři je velice důležitej, to není jen tak nějaký bod tři. Encyklopedické znalosti a pozoruhodnosti ze světa skandinávského folku vydaného v sedmdesátých letech si mezi sebou mohou posílat kdejaký do znalostních soutěží se hlásící knihovníci, tady se hraje na něco jinýho, my děláme promakaný pisatelský POP!

 

Valič
31.03.2020 17:17

Sice moc nechápu, co donutilo největšího odpůrce lidové hudby v republice k poslechu tohoto alba, ale recenze kupodivu vyznívá celkem pozitivně.
Deska se sice příjemně poslouchá (black metalové pasáže by se k tomuto materiálu absolutně nehodily), ale zase mi nepřijde nijak originální nebo výjimečná (dal bych slabších 80%). Kvalitních kapel ovlivněných severskou lidovou hudbou byly a jsou desítky, jen většinou nemají nic společného s metalovou scénou, takže o jejich existenci nemají třeba redaktoři Sparku, kteří nad novinkou Myrkur slintají nadšením, ani tušení. Doporučil bych třeba eponymní album norských Folque z roku 1974, případně švédské kapely Garmarna a Hedningarna, finské Gjallarhorn nebo dánské Sorten Muld a Valravn. Připojuji i odkazy na pár klipů:

Gjallarhorn: https://www.youtube.com/watch?v=OD_TIrX7zu0
Garmarna: https://www.youtube.com/watch?v=H48yxj33Dss
Valravn: https://www.youtube.com/watch?v=H1IETU9TOtw

Skandinávskou lidovou hudbou byla ovlivněna i část tvorby relativně populární faerské zpěvačky Eivor Pálsdóttir:

https://www.youtube.com/watch?v=pqnMkUcTmys

 

Meres
28.03.2020 17:42

Príjemné dielko. Predpokladám, že všetko sú to severské ľudovky a sú fakt pekné, aj keď im nerozumiem ani slovo (teda pokiaľ nemám k dispozícii anglický preklad). U mňa predovšetkým prvá Ella a predposledná Gudernes Vilje zahrejú na srdci poslucháčovom. A na otázku v recenzii: Amalie Bruun mi je sympatická, to čo robí sa mi páči a robí to veľmi dobre. To že je zároveň aj dobrá hudobníčka a ešte lepšia speváčka, je len plus. Mne sa jej zasnené vokálne linky počúvajú nadmieru dobre a nemusí to byť len metal, ale pokojne aj tieto folkové pesničky. Škoda, že nedorazila vlani na Brutal Assault, tešil som sa na ňu. Za toto dielko ale jednoznačne palec hore a teším sa v budúcnosti na regulérneho nasledovníka výbornej fošne Mareridt.

 


 

 

 

 

TOPlist