Boomer Space

Stavím království ...

Pro člověka, jehož ego není větší než figurínka ze hry „Člověče, nezlob se“, je zřejmě velmi snadné žít. Naštěstí s podobným stavem mysli nemám co do činění, natož abych si jej dovedl vůbec vybavit a souhlasil s ním. Nedokázal bych si sebe představit jako spokojeného jedince, který je součástí nějaké skupiny vykazující se určitou činností, a která se díky této činnosti řítí kamsi z kopce do neznáma, a to rychlostí autobusu, kterému zrovna selhaly brzdy. Nemít v tomto případě možnost cokoliv a jakkoliv udělat, abych případně zabrzdil, obrátil směr, nebo přizpůsobil rychlost ke své spokojenosti (a nebo případně řekl těm spitomělcům co sedí uvnitř, jak jsou blbý), je stav, kterému se vždycky s radostí vyhnu.

 

Co se našich stránek týče, je skvělé vědět, že to některé čtenáře oslovilo – soudě podle několika mailů. Je jasné, že se teprve rozjíždíme, takže si všechno pomalu sedá, ale už jenom vědomí, že člověk tentokrát jede ve vlastním vozidle, je potěšující, zvlášť když cílem není určité místo na konci cesty, ale cesta samotná. Není nad to uzavřít se před vším na určitý čas a prostřednictvím článků dedukovat hudbu, co člověka baví nejvíc, takže kdyby mi někdo momentálně řekl, že tohle budu dělat nadobro – bude to pro mne rozhodně spíš kladná zpráva. Co jiného k tomu přidat? Čím to vyšperkovat? Snad jen - nerušte, stavím království… :-)


 

K hudbě samotné. Letošní rok bude stejně jako několik sezón předchozích velmi plodný hlavně co se týče návratů zaběhlých rockových a metalových značek, a to je přesně ten okamžik, kdy právě naše stránky zbystřují pozornost. Co nás tedy v blízké budoucnosti nemine? Heavy metalová stálice z britských ostrovů – SAXON vypouští ještě tento měsíc své další řadové album, tentokrát nazvané „Sacrifice“. Dle prvních ohlasů půjde znovu o poctivý kus metalové hudby. Když k tomu ještě připočteme, že parta okolo Biffa Byforda k nám v červnu zavítá na další ze svých pověstných koncertů, je zkrátka na co se těšit. Obdobně je to s legendárním dánským strašákem, zvoucím se po celých třicet let KING DIAMOND. Ten v průběhu několika posledních let prodělal opravdu těžké zdravotní komplikace, díky kterým musel zastavit své další hudební aktivity a vůbec nebylo jasné, jak to s ním nakonec skončí. V současnosti však hlásí plnou připravenost do další práce a na letošní rok chystá, jak nové album, tak exkluzivní vystoupení, které proběhne na plzeňském amfiteátru v rámci festivalu Metalfest 2013.

 

Rovněž liverpoolští patologové z CARCASS chystají návrat. V jejich případě se rovněž jedná o comeback albový. Jejich novinka by měla vyjít už na jaře a půjde o vůbec první nahrávku od jejich labutí písně, nazvané velmi trefně „Swan Song“ a ta přeci vyšla před dlouhými sedmnácti roky na jaře roku 1996. Stejně jako výše zmíněné kapely, i CARCASS u nás vystoupí a sice v rámci tradičního srpnového klání, tedy na přehlídce extrémních metalových odnoží – Brutal Assault.


 

Grungeový pamětníci patrně již netrpělivě stepují a vyhlížejí nové album jejich oblíbenců z ALICE IN CHAINS, kteří se před třemi lety přihlásili se znamenitou comebackovou deskou - „Black Gives Way To Blue“. Jerry Cantrell je rozhodně lídrem jak se patří, kterého rozhodně nerozhodí nějaké pofidérní výstřelky současných neumětelských post-rockových trendů a přispěje se svou vydatnou porcí poctivé hard rockové hudby. Mám za to, že i přestože byli kdysi právě ALICE IN CHAINS hozeni do škatulky grunge, vždycky se vykazovali spíše velmi osobitým pojetím temného hard rocku a metalu, a tomu také odpovídala odezva z řad spíše klasicky založených rockových a metalových fans. Byla totiž na jejich hudbu vždycky výrazně přívětivější, než u kterékoliv jiné party jejich generace ze Seattlu. Novinka ponese název „The Devil Put Dinosaurs Here“ a vyjde v květnu.

 

Červen bude zřejmě rovněž měsícem legendárních BLACK SABBATH, kteří v současné době již finišují s pracemi na své comebackové desce. Ta ponese název „13“ a bude vůbec prvním albem od roku 1978, na kterém se v řadách kapely představí OZZY OSBOURNE. Není zde třeba ventilovat, zdali je právě účast pana Osbournea tím, co bude dělat novou desku zajímavou, protože jak známo, mezi fanoušky BLACK SABBATH existuje mnoho skupin, kdy si každá hájí toho svého frontmana. Já osobně jsem velkým fanouškem Ozzyho, stejně jako tomu je u valné většiny příznivců BLACK SABBATH, ale na druhou stranu mám velmi rád i ostatní tvorbu, na které se již nepodílel. Uvidíme co z toho nakonec vyleze. Každopádně pokud comeback, pak by tam (dle mého názoru) především Ozzy neměl v žádném případě chybět.


 

Své další řadovky hlásí na letošní rok i thrashové stálice z Bay Area, takže se připravte, jak na nové DEATH ANGEL, tak i na Holtovi EXODUS, kteří se zdají v obrovském laufu, soudě dle mé účasti na dva roky starém vystoupení v rámci fiesty Brutal Assault v Jaroměři, kde jejich hodinové tsunami smetlo padesátimetrový chumel nadšeně poskakujících postav, jako by se jednalo o papírové atrapy. Protipólem Američanů budiž nové album germánských veteránů SODOM, což je znovu záležitost, se kterou se seznámíme ještě v první půli roku 2013.

 

Z velkých jmen evropské metalové scény zaměřené spíše na melodie očekávejme další nálož od projektu AVANTASIA Tobiase Sammeta. Malý generalisimus dozajista neponechá nic náhodě a vystaví pomník jeho vzorům z osmdesátých let, a to za přispění celé řady hostů a osvědčených jmen z branže, které byli k tvorbě alba „The Mystery Of Time“ přizváni. A stejně tak dánští PRETTY MAIDS nás co nejdřív oblaží následovníkem jejich zdařilého, tři roky starého alba „Pandemonium“. A to je pro dnešek zatím vše... snad ještě čerstvá poslední novinka - IRON MAIDEN v červenci Synot Tip Aréna, Praha.


15.02.2013Diskuse (0)Stray

 

 

 

 

TOPlist