Boomer Space

Malé lednové zhodnocení

Máme zde první měsíc roku 2013 a hned jsme svědky tolika událostí na poli rockové popřípadě metalové hudby. Takže si to pěkně shrňme, protože právě těmto věcem se zde v nejbližších týdnech budeme (mimo jiné) také věnovat.Co nás tedy mezi články, profily a recenzemi nových alb čeká? Zde je tedy střípek z připravovaného.


Začněme z ostra. Kanadští VOIVOD vypouštějí na oběžnou dráhu svou další zbrusu novou družici, tentokrát úplně první, na které zní kytara Daniela Mongraina. Ten před časem v jejich řadách nahradil zesnulého Denise D´Amoura alias Piggyho. Po prvních násleších je zřejmé, že půjde o opravdu velký návrat, protože „Target Earth“ zní znovu natolik vyšinutě a svébytně, že svou autentičností a typickou jedovatostí připomene nejzásadnější díla z katalogu této pozoruhodné sebranky. Připravte se tedy na další zběsilý, moderní a vysoce účinný teleport do neznámých cyber prostorů.


 

Němečtí veteráni HELLOWEEN přerušili v průběhu loňského roku siestu na ostrově Tenerife, jejíž součástí bylo pravidelné opalování, pozorování západu slunce nad Atlantikem nebo srkání barevných drinků a jali se začít tvořit studiového nástupce předchozí poměrně úspěšné fošny „7 Sinners“. Novinka dostala název „Straight Out Of Hell“ a rozhodně potěší všechny příznivce této kapely. Partě okolo vášnivého kuřáka a úspěšného krotitele vlastních mimických svalů Michaela Weikatha se letos podařilo dostat na pás opravdu nebývale kvalitní porci skladeb, které obsahují, jak výraznou melodiku, tak veškerou energii, nadstandardní vrstevnatost a moderní zvuk. Tedy kombinaci starého s novým.

 

Stejně tak jejich krajané PINK CREAM 69 přicházejí po šesti letech s albovou novinkou. Jejich šéf, hlavní skladatel a baskytarista v jedné osobě - Dennis Ward, jinak také velmi aktivní producent a studiový kutil, si právě až letos na podzim udělal pořádek ve vlastním pracovním kalendáři. Z čehož vyplývá, že na nějaký čas odhodil veškerou svou participaci na projektech někoho jiného (vloni např.UNISONIC). Přednost tentokrát dostala jeho mateřská hard rocková kapela z Karlsruhe. Album vyjde v nejbližších dnech a ponese název „Ceremonial“. Po pravdě vás zde již mohu ujistit, že se PINK CREAM 69 opravdu nepouštěli do žádných větších akcí a experimentů, ale naopak, s pragmatickým citem kontrolovali situaci na poli německé melodické scény, tedy stejná situace, jako když nejznámější český prognostik bezezbytku odhadl nezdravé společenské klima a v průběhu dlouhých večerů strávených uvnitř své vily na Vysočině, naplánoval přímou lanovkovou dráhu, která jej přenese do jeho nového pražského bydliště nad řekou Vltavou.


 

Bývalý baskytarista slavné kalifornské čtveřice METALLICA - Jason Newsted - chystá na letošní rok debutové album svého vlastního bandu, jinak nazvaného dle jeho příjmení – tedy NEWSTED. První vlaštovkou budiž čtyřpísňové EP, které v současnosti již rotuje světem. Po sérii Jasonových výpomocných prací a hostování na projektech někoho jiného jde o striktně jeho vlastní dílo, kde se kromě svého nástroje ujal i hlavního zpěvu. Když si dnes vzpomenu na okolnosti jeho odchodu z METALLICY, který proběhl již před dvanácti lety, stále je mi záhadou, co se muselo dít za zavřenými dveřmi, aby člen jedné z největších a nejúspěšnějších kapel světa prásknul znechuceně dveřmi a udělal za svým působením v takto věhlasné instituci tlustou čáru. Nezbývá než se spokojit s názorem, že někdy je zkrátka pro samotného jedince nanejvýš dobré a povznášející, vysrat se na něco, co je největší, nejúspěšnější a nejprestižnější. 

 

Dvojice hispánských nepokojných kolibříků THE MARS VOLTA, která vešla ve známost mimo jiné také svými kudrnatými účesy, ohlásila rozpad a to po šesti řadových albech a jedenácti letech existence. Ať už za to může náhlé znovuobnovení jejich předchozí kapely AT THE DRIVE IN, nebo celková vyčerpanost z dlouhého kolotoče nahrávek/ turné a s ní související vyhořelost jejich vzájemného hudebního vztahu, pak tyto skutečnosti letmé zprávy zatím neuvádějí. Američané se právě vloni přihlásili s fantastickým albem „Noctourniquet“, které, na rozdíl od jejich několika předchozích děl ukazovalo nové stezky a řešení kam se vůbec lze hnout, z toho dusivého labyrintu všemožných psychotických spletenců, které muzikanti nechávali tak rádi za sebou.


 

Jednou z úplně nejlepších rockových nahrávek loňského roku se stalo dvacáté řadové album kanadských RUSH – „Clockwork Angels“, které dokázalo, že tahle parta veteránů stále vládne mladickým duchem a je plná touhy tvořit velmi aktuální muziku. Fenoménu této trojice se budeme v následujících měsících věnovat velmi zevrubně, zatím tedy v tomto týdnu vezměte za vděk recenzí na právě zmiňované poslední album.

 

Seattleští SOUNDGARDEN sice zůstali se svým návratovým dílem „King Animal“ velmi za očekáváním, ale co se týče zájmu fanoušků o jejich koncerty, nelze říci, že by se jednalo o úplný provar, právě naopak. Dvojdílný seriál o této druhdy fantastické kapele, která se stala pilířem hnutí grunge a jeho metalovějších mutací, už nedočkavě stepuje ve skladovém prostoru našich stránek. A to je zatím pro dnešek vše.

 

 

 

 


27.01.2013Diskuse (0)Stray

 

 

 

 

TOPlist