Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

spajk
15.01.2021 20:35

https://www.csfd.cz/film/782303-dabel-od-vedle/zajimavosti/?type=film

Dal jsem to na jeden zátah.
Nic lepšího jsem na Netflixu neviděl. 100% a opět potvrzení, že ty nejlepší scénáře píše sám život.

 

jirka7200
07.11.2020 23:25

Palečkův hrad - tak to je jeden ze symbolů místa. Ten byl na nádvoří tábora, tam kde byli lidi likvidováni, mají dnes lidé rekreační chaty. Podobná místa jsou nedaleko nad Suchou (Plavno) nebo Mariánská, kde byla z kláštera vybudována policejní vyšetřovna, kde se vyslýchalo středověkými způsoby - na místě prac. tábora rekreační oblast.

 

DarthArt
07.11.2020 21:41

Jo, taky jsem tam byl, na mě hodně zapůsobilo hlavně to údolí, kde je pomník skautům, kde byly ty průmyslový areály a dnes je to úplně zarostlý, jen kolem cesty jsou výstrahy, že se nemá vstupovat do lesa, protože je terén poddolovaný. A občas Ti naučná stezka ukáže, jak to tam vypadalo dřív. Velice silný.

A zvláštní zážitek je taky ten sportovní areál postavený na troskách jednoho z lágrů - jdeš po schodišti mezi bývalýma ubikacema a pár desítek metrů od Tebe trénujou sportovci a hraje jim k tomu hudba. To si člověk říká, jak stačí pár let a z pekla na zemi se stane místo odpočinku.

Nebo už nahoře už na kraji Jáchymova, co je Palečkův hrad - model hradu, co maj lidi na zahradě, tak tady je to symbol týrání vězňů. Okolo dneska zahrádky a rekreanti, z nichž asi jen pár ví, co se tam dělo.

 

jirka7200
07.11.2020 21:08

Takto divně si připadám na Jáchymovsku, kde se dnes nachází zapomenuté a zarostlé bývalé pracovní tábory z 50-60tých let. Pokud víš, kdy se nacházely, tak stačí odhrnout hlínu a najdeš schody do ubikací. Popojdeš kus dál a najdeš betonové sloupy se zbytky ostnatého drátu zarostlé v houští....Taky divný a ani nemusíš jezdit do Polska....dnes to lidi moc nezajímá.

 

DarthArt
07.11.2020 18:55

Díky, na to se podívám. Na místě toho lágru jsem byl, je to v hlubokých lesích v naprostých rovinách východního Polska. Jen rovina, písek a borovice ... a najednou zrezivělá cedule nádraží Sobibór, která tam byla asi i tehdy. A nástupiště, odkud hnali lidi na smrt, je vyskládaný vytěženým dřívím. Divný, maximálně divný.

 

spajk
07.11.2020 18:42

Něco k tématu https://youtu.be/qvpXz414aog

 

Jirka Čáp
24.05.2020 20:23

Tuhle knížku jsem měl taky moc rád a doteď jsem si nemohl vzpomenout, jak se jmenovala. Vy jste mi to všechno zas oživili. Díky!!!

 

DarthArt
24.05.2020 07:24

Walram: To je snad telepatie - Kiraly a Hida Hida mě včera napadlo taky :) --- Kiraly je maďarsky král, to druhý nevim.

 

Walram
23.05.2020 22:46

To byla skvělá kniha! Bohužel ji dostal mladší bratr, a ne já :(( Mně utkvěly v paměti výkřiky Uhrů (nebo Tatarů?): "Hida hida kiraly" - dodnes nevím, co to znamená ... :))

 

DarthArt
23.05.2020 22:41

"Jó sekaná" .... snad největší hláška v knížce !!! :):)

 

Stray
23.05.2020 20:50

Mě se líbila ta pasáž v den Bitvy na Bílé Hoře, Pražský hrad, Fridrich Falcký obědvá a v obláčku nad jeho hlavou: "Jó sekaná, to je moje." :-)

 

Pekárek
23.05.2020 20:32

Jj, to je kult. Společně s paní profesorkou zneuctěnými Toulkami;)

 

Stray
23.05.2020 20:02

Bylo to pro děti skvěle zpracováno, poutavě, napínavě a srozumitelně. Vůči Němcům prakticky brutálně nekorektně a pravdivě, já jsem od té četby vždycky odcházel s pocitem, jaký jsou to svině.:-) Což mě prarodiče rovněž potvrzovali, neboť nuceně nasazený člověk se určitě neměl za války jako v bavlnce. Nicméně oni naši západní sousedé nikdy NEBYLI našimi přáteli, na to je třeba stále pamatovat a furt to dokola omílat. Těším se na čtvrtý díl seriálu, Darthe!

 

DarthArt
23.05.2020 19:33

Stray: Moje taky .... kurva, vždyť tahle knížka mě vlastně přivedla k dějepisu !!! Tak to sakra !! Po sametu vyšel ještě druhej díl, kde byl Masaryk apod., ale prolistoval jsem to a už to nějak nebylo ono...

... ona je tam spousta hlášek, třeba "Hele, zajíc!" u pověsti o Čechovi, "Toť věru skvělý rumrajch" u Jiříkova mírového poselstva nebo "Bacha, šutráky!" u nějaké husitské bitvy! "Zle matičko zle" je ale až u Jana Lucemburského, bylo to po zavraždění Václava III. Pověst o Durynkovi a Lucká válka je ale jedna z nejmrazivějších, o tom žádná! Jak tam spolu s Lučanama útočej ti zdivočelí psi a sovy, to ve mně vzbuzovalo doslova hrůzu :)

 

Stray
23.05.2020 19:08

A já znám Pověst o Durynkovi ...zle matičko zle, Braniboři zde ...bylo to v mé veleoblíbené knížce Obrázky z českých dějin a pověstí, kterou jsem si oblíbil v druhé třídě základní školy ...byli tam někde i ti Lučani, ta knížka byla vlastně komiks, tehdy v roce 1982 toho zas tolik nevycházelo, ale tohle mne dokonale sejmulo. :-)

 

Pekárek
23.05.2020 18:32

Já znám Debustrol - Vyhlazení:)

 

Valič
23.05.2020 17:31

DarthArt: To snad ví každý, ne? :-)
Spíš by mě zajímalo, kolik lidí už slyšelo o tom, že extravagantní klávesák Keith Emerson z kapely ELP používal na některých koncertech k fixování kláves ve stlačené poloze mimo jiné i dvě originální obřadní dýky Hitlerjugend. Prý je dostal od jejich bedňáka, který podobné krámy sbíral. Jmenoval se Lemmy Kilmister nebo tak nějak. Znáte ho někdo?

https://www.youtube.com/watch?v=xggFzkyd288

 

DarthArt
23.05.2020 13:08

Mimochodem, jak moc se ví, že třeba TIAMAT se na začátku jmenovali TREBLINKA?

 

DarthArt
23.05.2020 13:03

Přátelé, díky všem. Tak to doděláme - příští díl se bude věnovat osvětimskému komplexu - takový popis, jak to v tom táboře fungovalo. Poslední díl pak bude konec války, pochody smrti a koncentrační tábory na českém území. Překvapivě jich tu bylo kolem čtyřiceti.

Poté chystáme tu Kambodžu, zřejmě ve dvou dílech. Ale možná ji proložíme ještě jiným tématem, hodně mě teď láká téma starých Lučanů - Lucká válka, Durynk a Neklan ... jsou to sice staré pověsti české, ale tématicky to není úplně mimo, zabývají se tím třeba black metaloví MANIAC BUTCHER.

S tím odkazem na kapely přímo v článku - to byl dokonce záměr to nakombinovat, ale zatím se mi to nějak nepovedlo. Tak asi na konec toho pátého dílu - nebo krátký samostatný díl? To by možná bylo i lepší. Vše je v procesu ...

 

čubírková
22.05.2020 11:01

Rozhodně dopište tuto válečnou esej. Je to velice zajímavé, to bezesporu. Byť brutální.

Pokud to je psáno primárně s tím, že hudební tělesa se takovou tematikou zaobírají - a lze to chápat jako do-vysvětlující materiál, pak proti tomu nelze přece nic namítat.
Je to v pandemoniu, tak zde mohou být třeba časem rozebrány okultní vědy, KKK, satanismus, nekrofilie, čarodějnické procesy, studená válka, budovatelský škvár, válka ve Vietnamu, Korea, Jugoslávie atp. Nebo v diskusi již výše zmiňovaná Kambodža.
Neb tato témata jsou v textech a postojích kapel zmiňována taktéž.

Jen takový nápad - rozhodně by se mi líbilo, kdyby v tomto typu článku na tomto webu byla např. v posledním odstavci trochu zmíněna i navázanost hudebních těles na tato témata. Pokusit se zjistit/zmapovat, proč na toto téma konkrétní kapela poukazuje... je-li teda vůbec reálné nějak se k takové informaci dobrat.

Každopádně dík.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist