Boomer Space


Diskuse ke článku : ALICE IN CHAINS - Dirt
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

Bluejamie65
03.10.2016 15:20

to Paco ty jsi génius, celou diskusi o Alice in chains - Dirt jsi shrnul do tří slov: "nebo byli ze Seatlu"to Stray: Jasně že Enuff ZNuff jsou mhohem jednodušší, hodí se spíš na pohodu a mejdany, oproti tomu Alice - Dirt je pořádně nabroušenej diamant, co řeže do živýho - ale rozdíl je daleko víc v pocitech než v rozdílnosti žánrum, naví já jsem Alici poprvé slyšel stejně na mejdanu:-)))))))))))))))

 

paco03.10.2016 09:10

Imothep: jasně bylo to tak už mnohem dřív, ale jednalo se (podle mého) o to, že hudební styl šel ruku v ruce s módou a postojem. A v těch devadesátkách se ten hudební styl už tolik neřešil.

 

Imothep
03.10.2016 08:57

paco: no nevim jestli az od te doby. Podobnou vizi muzes nasroubovat klidne I na konec 70tych let a zacatek punku, kdy se o "hard rockovych dinosaurech" typu Purple, YES a spol taky zacalo hovorit jako o odkecanych zalezitostech. Jinak Dirt je klenot, prestal zub casu a v klidu prestoji dekady, bude tu naporad a bude na vysluni. Proste byli ve spravnej cas na tom uplne nejlepsim miste, ale hlavne - jsou to proste kvalitni pisnicky nabity emocema.

 

paco03.10.2016 07:14

Grunge jsem tekrát sice vnímal jako hudební styl, ale dnes je jasné, že to byl kulturní balíček, který obsahoval kromě hudby, taky takovou tu puberťáckou depku / postoj, feťáctví ze zoufalství, ztracenost a hledání... Takže když kapela / lídři / tomuto modelu odpovídali, a nebo byli ze Seattlu, tak je tam hudební svět hodil a hudební styl šel stranou. Obecně se dá říct, že od té doby se hudba začala poslouchat hlavně podle postoje, životního stylu, módy, nebo nálepky a paradoxně ten trend podle mého velmi posílil prostřednictvím grunge. Kapely v tom jsou samozřejmně většinou nevině.

 

Bluejamie65
02.10.2016 23:49

v podstatě se shodujem (je zvláštní nebo necitlivý označovat Alici za alternativu, když je to podle ucha hard and heavy)sice každej dáváme akcent na něco jinýho, ale podle mýho ucha tam ta láska k hardrockový minulosti je (je jedno jestli k zepelíňácký nebo aerosmit´ácký), Kings x a jejich Gretchen jsem zmínil proto, že je zvyklá k hardrockovýmu základu přisypat řadu blbin a nesmyslů... a ono to pak zní taky divně ale i tak je to pořád to ono:-) o osmdesátkách už jsem to psal mockrát - pro mě to byl volejbal, celé zimy strávené v Rokytnici nad Jizerou, skvělý filmy, skvělý knihy, parádní holky a stokrát nula důvodů k tomu bejt otrávenej... a ty nelidi-kultušíbři, který rvali mladejm do hlavy, že milujou vlastní bolest museli bejt totální idioti (proto taky přísahali na ten jeden typ muziky:-)

 

Stray
02.10.2016 23:44

Tak popořádku. :-) Co je alternativní rock? Podle mě to je něco, co funguje pro pár nadšenců, není to hlavním proudem a co nějakým způsobem recesisticky vybočuje ze zaběhlých, ať už kvalitativních nebo vyjadřovacích šablon. Stalo se tehdy, že podobná hudba se dostala do hlavního proudu a všechny výhody proti kterým brojila, pak sama přijala za své. Když přehlídnu otázku oné úspěšnosti a zaměřím se na alternativní rock pouze jako na styl rocku, tak to byly dost často kapely odvozené spíš od punku, kapely které něměly ani moc kořeny v LED ZEPPELIN, ale spíš ve všem co se vyrojilo po SEX PISTOLS. Za mne jsou alternativní rock třeba PIXIES, což je díky dění na přelomu 80´s a 90´s nakonec dost velká a známá kapela, prakticky legenda indie, stejně tak to mohli být i SMASHING PUNKINS, kteří byl zas jinde, byli víc heavy a hlučnější, ale rovněž to nebylo nic tradičního ve smyslu - "jedem v závěsu za Párply, Judasy a Zepelíny. Já pořád věřím tomu, že ALICE IN CHAINS a SOUNDGARDEN byli v podstatě mnohem víc metalový kapely než alternativní, kapely, který si tu depresi jen tak trochu přitáhli k sobě, protože to bylo tehdy v módě. Jako sedmnáctiletej jsem kdesi četl, asi v Bravíčku :-), že moje generace miluje vlastní bolest, poslouchal jsem nějakou hudbu, ležel v pokoji na zádech a ptal jsem se udiveně sám sebe, zdali to tak skutečně je? :-) A nakonec jsem dospěl k názoru, že asi nejsem členem vlastní generace. Nicméně furt budu radši poslouchat ALICE IN CHAINS než kapely, který považuju za AOR vágnery. K tomu Bluejamieho srovnání. Hele ENUFF Z´NUFF jsou hrozně neškodný, nemaj šťávu AIC, nemaj tu zlobu, drive, koření, jsou velmi tradiční pop-metal a proto jsou horší než dirt - metal ALICE. :-) Stejně tak KING´S X mě přijdou hrozně nudný oproti AIC, jsou to skvělý muzikanti, mám jejich tři CD, ale hrozně blbě lezou do hlavy, to je taková hudba pro nějaký vědce blues rocku a ne pro mladý lidi. Staley byl generační idol, na tu kapelu se v roce 1992 nedalo zapomenout, byla to jízda, bohužel "Dirt" řeklo vše podstatné a došlo k efektu vymačkaného citrónu.

 

Bluejamie65
02.10.2016 22:41

Jo Cheap Trick hlásají lásku k Beatles, ale to asi hlavně kvůli maminkám nebo manželkám. Ve svý podstatě jsou ale rychlí a ostří jako Harmonika (Charles Bronson)

 

Bluejamie65
02.10.2016 22:37

No právě zpěv je melodický a základ se skoro neodlepuje od základní středně tempé z blues a r´n´r vykombinované houpačky a všechno ostatní je jen přibrušovací koření. Alice miluje úplně bazální aerosmiťácký (pro mladší gnr) hardrock. Pokud Facelift a Dirt označíme za alternativní, protože se nám to koření bude zdát příliš silný - a taková možnost je reálná a legální (Azeradovi to taky prošlo) - co pak ale uděláš s tím, že stejné ostré koření používá už od osmdesátých let Kings X, třeba právě na Gretchen goes to nebraska.

 

spajk
02.10.2016 22:28

Hlas od Enuff z Nuff...tak to by mě v životě nenapadlo, že Enuff se svým Cheap Trickovským respektive Beatles soundem s ultra medovým hlasovým projevem budou kdy někým spojováni s AIC. Trochu bych krotil výkřiky typu, že jde vlastně o hard rockovou skupinu. Na této desce? Jestli to chcete pojmenovávat jinak než grunge, říkejte tomu třeba alternativní rock. Pod pojmem hard rock si představuju zásadně jinou hudbu.

 

Bluejamie65
02.10.2016 21:26

"Everybody Knows a Little Bit of Something"

 

Bluejamie65
02.10.2016 21:14

to Stray: no můžu bejt taky trochu zákeřnej ne:-) ale úplně vážně by mě zajímalo, co lidi, kteří tvrdí, že Alice a jejich Dirt je ten horemdolem do uší nosů úst nacpaný grunge, říkají na to, jak už od osmdesátých let hráli Kings X - takový zářný příklad třeba album Gretchen Goes to Nebraska. Posedlej a nasranej jsem, to máš pravdu, ale u Alice je to úplně z druhý strany. Jsem na toho magora Azerada nasranej proto, že jim dal tu nálepku že do toho grunge pekla taky patří a já jsem se jim řadu let vyhýbal, přičemž Dirt i Facelift jsou dobrý desky,

 

Stray
02.10.2016 21:01

Sam: Ale to klidně příspěvky piš, osobně budu rád, jen mě ze všeho na světě nejmíň baví, když mě někdo přisuzuje něco, co není ani moc pravda, ale v tomhle případě mě to zas tak žíly netrhá. OK. Bluejamie: Znovu rozhořčený postoj na onu dobu proměn, která přinesla tolik obětí. každá doba má v sobě jistý prvek zvrácenosti. Současnost stejně jako ranné devadesátky, kdo tehdy zdařile podnikal v oboru, který neměl před sebou příliš perspektivy, tak o tom taky nevěděl a machroval na sousedy, a lidi co dřív oslavovali našeho tehdejšího revolučního prezidenta na něj dneska taky všude možně kydaj a mě Tvůj vztah k Azeradovi trochu připomíná posedlost některých pisatelů do diskusí na portálu novinky.cz. :-))) Aole jinak dobrej, vtipnej příspěvek.

 

Bluejamie65
02.10.2016 20:54

A co má zvuk tohodle hard and heavy společného s grunge??? Jedině snad to, že jak se postupně ukazovalo, že Nirvana a další nevyjdou víc jak na dva tři roky, tak vznikla snaha zalátat prázdnotu dalším jménem, které půjde s propagovanou nálepkou grunge jakkoliv spojit. Doplatili na to právě kvalitní hardrockoví brusiči Alice in Chains, kteří si malinko drze přisvojili a potom přiostřili sound i hlas od Enuff Znuff do podoby drahokamu. Jsou naprostým důkazem tehdejší zvrácené absurdní doby. Podle tehdejších kritik Tesla a Enuff Z Nuff odpad určený k promlčení prý Nirvanou odeslán navěky do pekel a Alice in chains (zaslouženě) určení ke glorifikaci. Jo jo to byly ale rány do kebule od toho, co všechno Azerad nalhal. Já osobně z toho teď mám psychický blok a Alici nemůžu poslouchat z originálu... jen ze smažky.

 

Sam02.10.2016 20:01

Prepáč za môj omyl :) Ešte raz, nič proti tvojmu úsudku. Ak by som ešte niekedy pocítil túžbu zanechať tu nejakú literárnu stopu po mojej existencií, tak si určite lepšie overím svoj podnet k priateľskej polemike.

 

spajk
02.10.2016 19:25

Ad Warrant. Od nich mám první 2 alba + Best Of. V žebříčku kapel by byly někde v druhé padesátce...

 

Stray
02.10.2016 19:20

Oprava: Hlavně že víš, že si Stray myslí, že je tohle horší než Dr.Feelgood. pro jistotu si najeď na bodové hodnocení alb z druhého dílu profilu MÖTLEY CRÜE. Možná že si dokonce myslíš, že si myslím, že je tohle horší než Great White nebo Warrant? V tom případě bych tě jako snaživého rádoby-čteče myšlenek nasměroval na čtenáře zvoucího se Spajk, který to opravdu takto má (což není špatně). Já určitě ne, jediné album Crüe, co mám stejně na 100%, je eponymní deska z roku 1994, na druhou stranu nic jiného od ALICE IN CHAINS nemám na podobné úrovni a následující "Tripod" (95) bych dokonce ohodnotil 50%. Díky za příspěvek.:-)

 

spajk
02.10.2016 19:19

Měl. Budme přesnější. S věkem se hrany mojí intolerance k některým hudebním stylům značně obrušují. Dnes jsem ve stadiu, kdy si v klídku a bez emocí můžu poslechnout vše kromě dechovky.

 

Stray
02.10.2016 18:59

Hlavně že víš, že si Stray myslí, že je tohle horší než Dr.Feelgood. pro jistotu si najeď na bodové hodnocení alb z druhého dílu profilu MÖTLEY CRÜE. Možná že si dokonce myslíš, že si myslím, že je tohle horší než Great White nebo Warrant? V tom případě bych tě jako snaživého rádoby-čteče myšlenek nasměroval na čtenáře zvoucího se Spajk, který to opravdu takto má. Já určitě ne. Díky za příspěvek.:-)

 

Sam02.10.2016 17:53

Viem, že si Stray myslí, že najlepšie grunge-ové albumy sú horšie ako najlepšie hair metalové albumy, ale nevidím ako má taký Dr. Feelgood prekonať toto. Nespochybňujem Strayove kvality, len nerozumiem niektorým jeho záverom. Každopádne skvelá recenzia :)

 

vseta02.10.2016 14:21

Pravda, jejich nejsilnější materál.Ještě takový EPčko Jar of Flies (94) nemá chybu.Self-titled deska z 95 už značí blížící se konec kapely(aspoň pro zatím)Stihnou nahrát unplugged koncert + pár dalších a se Staleym to jde ke dnu.

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist