Last Hardrock Outsider

 

 

WATAIN - The Wild Hunt

V současné době vcelku zprofanovaní zástupci skandinávského black metalu, WATAIN, jsou bez jakýchkoliv spekulací kapelou, která se ke svému úspěchu propracovávala po krůčcích. Při vší uctě k zanícení jejich starších alb, jejich poslední řadovka „The Wild Hunt“ je mnohem více na očích a logicky dnes sklízí větší úspěchy. WATAIN se stali členy rodiny Century Media, a tudíž mají logicky široké možnosti, jak zhotovit a zpropagovat svou novou nahrávku, nehledíc zas až tolik na rozpočet. Jasně, nová deska je bombastickou záležitostí, Více


16.12.2013Diskuse (0)Stray

 

THE DRAIN - We, Love, We

Tak tohle se opravdu povedlo. Pražským garage rockerům THE DRAIN vyšla letos u Election Records jejich druhá řadovka (u této značky jde však o jejich debut, neboť ten skutečný debut „Get Back To The Swamps, Death!“ jim vyšel už v roce 2010 u Drug Me Records), která má všechny předpoklady stát se v tuzemských končinách žhavým materiálem pro nadcházející období. Všechny příznivce pouliční a jiné frackovsky nasměrované hudby rozhodně nové skladby potěší.  Album „We, Love, We“ totiž nepostrádá garážovou syrovost, ani  mr Více


13.12.2013Diskuse (0)Stray

 

PEARL JAM - Lightning Bolt

Je tomu už dvacet let, kdy masivní grundgeová tsunami doslova vymrštila kvanta nadějných spolků na rockové výsluní. Netrvalo zas tak dlouho a následovný odliv valnou většinu z nich spláchl zpět do moře zapomnění, dávajíce prostor novým trendovým vlnobitím. Američané PEARL JAM jsou jednou z mála kapel (ne-li vůbec jedinou), která přežila období své absolutní slávy a během dvou dekád si (i přes určité šedivější okamžiky kariéry) dokázala udržet pověst uctívané rockové ikony, jejíž desky jsou pořád s napětím očekávány. Nejinak tomu bylo Více


11.12.2013Diskuse (0)Subeer

 

REFLECTED - Break Apart

Asi nemusím rozsáhle popisovat, jak blbě si musí připadat recenzent/ hudební nadšenec, který na nahodilou informaci o vydání nějakého díla, odpoví kladně, jakože si recenzi na dotyčný matroš rád napíše, protože ho zkrátka zaujme promo popisek a dotyčnou kapelu nezná, těší se na nahrávku a ve výsledku zjistí, že se mu to vlastně nelíbí a to i přesto, že dotyčná kapela hraje jemu blízký styl hudby. Přesně to se stalo nyní. První možností je, že článek ani psát nezačne a nosič s omluvou vrátí, druhou je potom psaní recenze, v průběhu které Více


07.12.2013Diskuse (0)Stray

 

IMMOLATION - Kingdom Of Conspiracy

Pojem death metal má v současné době daleko širší význam než před pětadvaceti lety, kdy ho, za podpory silných hudebních vydavatelství, začala praktikovat celá řada především amerických spolků. Z dnešního pohledu je potěšitelné, že valná většina původních průkopníků tohoto žánru, pokud se jim tedy do cesty přímo nepostavil nevybíravý osud každého smrtelníka, je neustále muzikantsky aktivní a chrlí pro své fanoušky další a další desky. Newyorští IMMOLATION, se svými pětadvaceti křížky na krku, určitě takovými pionýry jsou. Kvarteto je do Více


05.12.2013Diskuse (0)Subeer

 

KYLESA - Ultraviolet

Zkušení Jižané KYLESA dnes směřují k většímu zpřístupnění vlastní tvorby, ostatně, stejně jako se tomu děje u všech kapel, u kterých postupem doby dochází k rozšiřování fanouškovské základny. Jejich kroky jsou však znatelně pomalejší a rozvážnější než tomu bylo v některých jiných případech. Postupné odbourávání právě divočejších (a k hardcore inklinujících) prvků na úkor rozvážnějších (mnohdy až psychedelických) momentů, je totiž již pár sezón zřejmou trasou KYLESA. Vývojová linie jejich tvorby je však v průběhu celých dva Více


02.12.2013Diskuse (0)Stray

 

TOXIC HOLOCAUST - Chemistry Of Consciousness

Americké trio TOXIC HOLOCAUST, vedené blonďatým lídrem Joelem Grindem, se letos dostalo do širšího zorného pole všech sběratelů retro metalové hudby. Vzhledem k tomu, že soubor už funguje nějaký ten rok a nová deska rozhodně není jejich debutem, stalo se tak rozhodně déle, než by to u kapely uctívající stará pravidla žánru thrash, bylo obvyklé. Zejména v současné době, která je tomuto směru velmi pozitivně nakloněna. Kapela z Oregonu má na svém kontě již pět řadovek (včetně novinky „Chemistry Of Consciousness“) a navíc nějaká Více


30.11.2013Diskuse (1)Stray

 

DEICIDE - In The Minds Of Evil

Vlastně lze prostřednictvím vašeho vztahu k současné tvorbě kapel typu DEICIDE ledacos určit. Tak třeba jakou cestu při hledání oblíbené metalové hudby volíte? Jestli platíte za hledače nebo zdali jste tradicionalistou? Zdali si potrpíte na originalitě poslouchaného, nebo zdali vám stačí poslouchat kvalitu, ovšem kvalitu, která je tak nějak kompatibilní s hlavním pelotonem daného žánru? A v neposlední řadě, jestli vám jde víc o technickou vyspělost a profesionalitu, nebo zdali upřednostňujete spíše onen obtížně popsatelný wauu efekt, Více


28.11.2013Diskuse (0)Stray

 

FATES WARNING - Darkness In A Different Light

Po zhruba devítileté pauze vyšlo těmto legendám progresivního metalu konečně zbrusu nové album. Kapela, co má za sebou již tři dekády existence, je dnes poskládaná z hráčů osvědčených jmen, ale jinak se stále shlukuje okolo osoby Jimyho Matheose, lídra, vrchního skladatele, kytaristy a již jediného původního člena. Znovu tedy nechybí služebně druhý nejstarší borec, zpěvák Ray Alder, který je zde zabydlen již od roku 1988 a tudíž je zřejmé, že nazpíval všechny zásadní nahrávky. Alder sice mnohokrát v průběhu právě uplynulé desetiletky, Více


27.11.2013Diskuse (0)Stray

 

SIGUR RÓS - Kveikur

Export muziky ze vzdáleného Islandu určitě není nějakou samozřejmou záležitostí. Ostrov gejzírů, jehož plocha je asi o 30% větší než rozloha celé České republiky a naopak jeho populace je pod úrovní aktuálního počtu obyvatel třeba takového Brna, disponuje několika hudebními tělesy, které sklízí nemalé úspěchy i na celosvětovém kolbišti. Ba co více, většina z nich dokázala do své žánrové škatulky napasovat i svěží prvky a hudební vazby odkazující právě na kulturu této jistě pozoruhodné země. Nelze nezmínit absolutně stylově nesvázanou divoženku Björ Více


25.11.2013Diskuse (0)Subeer

 

PESTILENCE - Obsideo

Říká se do třetice všeho dobrého, což by se také dalo použít na snahu těchto holandských smrtonošů, dostat se po jejich comebacku opět do tempa a nahrát konečně materiál, který by snesl srovnání s jejich první, více než dvacet let starou epochou. Přestože před čtyřmi lety jejich první návratové album „Resurrection Macabre“ ctilo veškerá pravidla death metalového pojetí z počátku devadesátých let, neřekl bych, že byl do jeho drážek vetknut až tak silný vzorek hudby, jaký by dobře reprezentoval význačné jméno této druhdy velmi uznávané Více


21.11.2013Diskuse (2)Stray

 

ARCADE FIRE - Reflektor

Kanadští ARCADE FIRE patří dnes v kultivovaném světě mezi nejúspěšnější kapely. Může za to řada několika nadmíru zdařilých pop/ rockových alb vydaných v průběhu právě uplynulých deseti let, které v sobě navíc míchaly to povedené z garážového rocku, new wave, reagge, ale i disca a taneční hudby všeobecně. Na šestici z Montrealu, vedené manželským párem Regine Chassagne a Win Butler, je zajímavá zejména skutečnost, že se stále snaží posouvat, něco neotřelého hledat. Nespokojují se pouze s jedním pohledem na kombi Více


19.11.2013Diskuse (0)Stray

 

DREAM THEATER - Dream Theater

Je právě sobota 9.listopadu, sedím u počítače a snažím se vystihnout přesně to, co opravdu cítím ke kapele natolik význačné, jakou DREAM THEATER již dvacet let bezesporu jsou. Do toho mi od rána hrají jejich řadová alba, tedy počínaje milníkem „Images And Words“, konče na jejich poměry vcelku vzdušnou deskou „Octavarium“. Rozmezí těchto alb zkrátka považuji za naprosto zásadní a  dnes lze s jistotou říci, již těžko překonatelné. Na to jak složitou a vrstevnatou hudbu hrají DREAM THEATER je třeba z čistého stolu uznat, Více


11.11.2013Diskuse (1)Stray

 

TRIVIUM - Vengeance Falls

Američtí rychlíci z TRIVIUM jsou pro mne, aniž by to sami chtěli, velmi zvláštní úkaz. Hned to celé rozvedu. Kapela má totiž na své straně všechny předpoklady stát se jednou z vůbec největších hvězd současného metalového světa, jenže je už téměř jisté, že tomu tak nikdy nebude. Důvod je ten nejprostší – TRIVIUM totiž přes veškerý svůj muzikantský talent, technickou vyspělost, výtečnou vizáž své ústřední persony a relativně mladý věk, neumí skládat, což jejich novinka „Vengeance Falls“, která je již jejich šestým albem, naplno potvrdila. Na Více


08.11.2013Diskuse (2)Stray

 

 







 

 

 

TOPlist