Boomer Space


Diskuse ke článku : ALGIERS - The Underside Of Power
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 


 

Fenris 13
30.06.2021 08:25

Ach jo, vždycky když čtu, jak běloši za všechno můžou, všechny využili/zneužili, okradli, kolonialismus atd. tak si vzpomenu na skvostnou scénu ze Života Briana "Co pro nás kdy Římané udělali?" :-)

 

Pekárek
29.06.2021 23:16

Nesedl mi jen úvod rozhovoru. Nemyslím si, že by bílí okradli černé hudebníky. S tím rockem atd. jako součástí establishmentu bych také polemizoval. Oboje mi přijde jako moc paušální a klišovité. Dál už mi to přišlo v poho i zajímavé. Každopádně desku za 100 stopro:) zkusím.

 

Stray
29.06.2021 22:57

U RATM z devadesátek mě to přišlo jako nezanedbatelná součást PR té kapely. Chtěli se nějak zaháčkovat na světové scéně a tu svou činnost zaobalit do nějakého úderného názoru - vše bylo součástí hudební mašinérie - stali se tehdy značkou. U dnešních kapel jako ALGIERS, kteří nejsou až tak známí a hudba dnes většinově proudí k lidem jinými kanály než přes majors, tv stanice apod., to na základě toho co píše Darth vnímám jako mnohem nebezpečnější postoj. Ačkoliv je neznám. I když u téhle alternativní scény je vlastně asi normál, že nehájí bílé policisty.:-) Nicméně v kontextu toho, co se na západě děje, je to zneklidňující. Co se nachází dál? Levicový terorismus? Nenávist k bílým majetným?

 

DarthArt
29.06.2021 22:41

Ale to je jedno, je to jejich názor. Mě spíš teď zajímá jiná věc - jestli třeba za měsíc budu poslouchat jejich desky a názory neřešit, nebo jestli mě ten radikální postoj bude spíš odpuzovat. No, to se uvidí, zajímavá situace ... něco podobného jsem (asi nejen) já řešil u RAGE AGAINST THE MACHINE a ... hudba zvítězila. :):)

 

DarthArt
29.06.2021 22:11

Děkuju. Ten rozhovor mě od ALGIERS bohužel dost odradil, zvlášť ta první odpověď ve stylu "bílý muž je zlo, všichni ostatní jsou oběti a dobro" ... ach jo. Bojují proti xenofobii tím, že vytvářejí vlastní xenofobii ... tohle je přesně špatně. Každopádně díky za přiblížení :)

 

Konnie
29.06.2021 21:46

Já si myslím, že Algiers to tak už prostě mají. Alespoń na mne působí dost upřímně. Na webu jsem kdysi objevila rozhovor, který to i dost osvětluje a protože se mi hodně líbil, tak jsem z něj i pár citací použila.
Posílám odkaz:
https://www.magazinuni.cz/hudba/algiers-nocni-mura-je-byt-anihilovan-v-syrske-ghute/

 

DarthArt
29.06.2021 15:12

ALGIERS je hudba, která člověka nenechá v klidu. A tohle album ještě víc, než to předchozí. Nesmírně zajímavá hudba, i když to není něco, co bych si pouštěl každý den.

Co se týká té politiky v hudbě, je to dnes hodně třaskavé téma. Já ho obecně líp přijímám od kapel/zpěváků, kteří to mají tzv. v genech. Takoví RAGE AGAINST jsou na tom postavení, já to vím od začátku a můžu se s tím nějak popasovat. S těmihle ALGIERS to asi bude podobné, i když v jiné formě a s jiným obsahem. Ale nesmírně mi vadí, když se primárně nepolitické kapely najednou chytí nějaké populární vlny a začnou hlasitě vykřikovat, že patří do té a té skupiny a že toho a toho nemají rádi. V posledních leech je to bohužel na české scéně velmi častý jev a já už jsem takhle několik oblíbených interpretů škrtnul - prostě si nechci výlet do hudby kazit nějakými výlevy, koho bude ten dotyčný volit a nebo na jaké demonstraci byl. A podotýkám, že se to týká obou stran názorového spektra. Kapely někdy nevědomky vyloženě odhánějí své fanoušky, kteří jsou zrovna názorově jinde. To se ale těch ALGIERS evidentně netýká - ti jsou nastavení tak a tak, něco chtějí říct a posluchač si vybere, jestli ano nebo ne. Navíc jejich sdělení bude bezpochyby nesrovnatelně hlubší než těch, co se jen přidají k nějakému momentálnímu trendu.

Mně osobně politické kapely bavily tak v devadesátých letech - když proti xenofobii brojili CLAWFINGER, bral jsem to všemi hrstmi, léčil si kopance od místních skinheadů a bylo to všechno tak nějak jasnější než dnes. Teď, když se z boje proti nespravedlnosti stalo spíš honění čarodějnic, drakonická pravidla pro udělování Oskarů a teatrální vracení Zlatých glóbů, už nějak nevím, co brát vážně a nad čím mávnout rukou jako nad hysterickým výlevem.

Zajímalo by mě, jak to přesně mají ti ALGIERS, neměla bys Konnie nějaký zdroj na webu - rozhovory nebo podobně? Texty většinou nestačí, protože to jsou básničky, alegorie a člověk by v nich musel hledat, co třeba nedokáže rozklíčovat...

 


 

 

 

 

TOPlist