Boomer Space


Diskuse ke článku : DIO - Holy Diver
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4

 

DarthArt
25.06.2020 15:42

Aha, zas se to vysvětlilo, než jsem dopsal příspěvek. To se mi stává často :)

 

DarthArt
25.06.2020 15:41

U mě to je s GnR podobný. Hair metal/stret rock je pro mě v podstatě neposlouchatelná hudba (jasně, omezeno tím, že znám jen ukázky, jedna dvě skladby od těch nejdůležitějších kapel), ale GnR mě bavěj. Podle mě je to Slashovým kytarovým feelingem - ten jeho sound člověka prostě nadchne.

Co se týká hair metalu vs. devadesátek v Headbangers Ball a médiích vůbec - my devadesátkoví na to koukáme možná moc z českýho rybníčku. V době kdy hair metal pořádně jel, jsme u nás "online" vůbec nic takovýho neměli - nahraný videokazety, Metal Hammery z černýho trhu apod., to jo, ale takový to, že pustím televizi a hraje tam nějaká kapela dnes a denně, to jsme tehdy neměli šanci zažít. Kdežto s Clawfinger a Rage Against už jo - člověk zapnul televizi, celý odpoledně běžela Sosákova pětka nebo nějakej podobnej pořad, a ten crossover tam jel téměř nepřetržitě. Tak proto si možná myslíme, že moderní směry měly v médiích větší ohlas a vložíme to nevědomky do celý struktury ... odborně se tomu říká "prazážitky". :) Stray to vidí v daleko větší perspektivě.

 

Stray
25.06.2020 15:20

Tak to je jiná, to pak jo. V pořádku.:-)

 

Hivris
25.06.2020 15:11

Stray: Já to myslel v kontextu doby. Že na začátku devadesátek táhly lidi k tvrdej muzice spíš ty kapely, co jsem zmiňoval. Hair metal byl v tý době v krizi a nahrazovaly ho více či méně úspěšně většinou různý crossovery a grunge. Jinak nic proti hair metalu a jeho dopadu. A občas i kvalitě:-).

 

Stray
25.06.2020 13:57

Sicky: Podle mne tě s těma GUNS N ROSES prostě utloukly média, jinak by se ti to taky nelíbilo.:-)

Hivris: Neřekl bych, že MACHINE HEAD a SICK OF IT ALL měli větší sledovanost než svého času hair-metal. V osmdesátkách byl metal (od průlomu v USA v roce 1983)celospolečenskou záležitostí, prodeje ohromný, koncerty plný, jenže lidi se toho přejedli a pak hledali alternativu. Smůla, že já přejedenej nebyl, mě nasosali na dva roky a hned zavřeli kohout, to naštve.:-)

 

sicky
25.06.2020 13:35

Valič: ok, možná zbytečně silný výraz:) Nemám to tak, že bych je vyloženě nenáviděl a když říkám sračky, tak se u toho usmívám. Ber to, že mám prostě sklony k přehánění :)
Stray: O Wolfsbane jsem si zkraje podle image myslel, že by mohli bet v poho, když jsem pak slyšel víc, tak se dostavilo zklamání. Quireboys samozřejmě v tý době čistá hrůza, přesně tohle jsem fakt nechtěl:) Zajímavý ale je, že třeba ty GnR jsem docela vzal, asi výjimka :)

 

Hivris
25.06.2020 12:29

Díky za recenzi na super desku, taky si myslím, že Dio byl tak trochu nedoceněnej a branej (nechápu proč) jako jakási "druhá liga". O tom ostatně svědčí i třeba ceny vinylů původních vydání, který nejsou ani v dnešní hipstervinyldobě nijak vražedný. Jinak k diskuzi o metalový historii a důležitejch kapelách. Já si myslím, že k tomu stejně každej tak nějak přijde časem. Nejdřív smaží věci, co ho fakt baví, pak se začne zajímat o vzory svejch kapel a jestli ho muzika fakt zajímá, tak si to časem všechno trochu aspoň orientačně naposlouchá a získá větší přehled. Dneska už to není žádnej problém, my jsme to kazetama a pár vinylama měli s rozsahem o dost horší:-). Jo a Headbanger´s Ball začal být v roce 1994 vůbec nejlepší, toť můj názor. Prostě šel s dobou a myslím, že Machine Head, Fear Factory, Sick of It All nebo třeba Paradise Lost přilákaly k obrazovkám a k tvrdý muzice víc fanoušků, než hair metalový klasiky.

 

Valič
25.06.2020 12:15

Sicky: Tak to jsme stejně staří. :-)
Mě ani tak nezaskočilo, že Kropis nemá naposlouchanou Cinderellu nebo Bon Jovi (já jsem od nich kromě klipovek taky nic neslyšel), jako spíš to, že nezná ani ta nejzásadnější alba od Death, Kreator a dalších zmíněných skupin. Chápu, že mladší posluchače nebere třeba raná tvorba Venom, Bathory a Hellhammer. Člověk, který vyrůstal na nu metalu, mathcore nebo djentu s přeprodukovaným sterilním zvukem, to asi vnímá jako neposlouchatelný primitivní kanální bordel (což v mnoha případech není zase až tak daleko od pravdy), ale ten obrovský vliv, který podobné kapely měly na utváření metalových subžánrů jako jsou thrash, death a black se rozhodně popřít nedá.
Upřímně řečeno, já si dnes raději poslechnu ty Ulcerate nebo Oranssi Pazuzu než klasiky od Van Halen nebo Whitesnake, ale v žádném případě bych si nedovolil zpochybňovat hudební kvalitu těch kapel nebo je dokonce označovat za sračky.

 

horyna
25.06.2020 12:10

Jak je vidět, s Diamondem má každý tu svoji pravdu :-)
Naštěstí se jenom pošťuchujem a nikdo nenutí druhým žádné teze.
Na Almighty a jejich Powertripin jsem tehdy taky ujel, stejně, jako později na Troublegum od Therapy a prvnívch dvou Terrorvision. Nebyla to tak nejhorší muzika. Do dneška však přižili pouze Thunder - ty zbožňuju, stejně jako Little Angels. Jedna z největších nadějí ostrovního rocku. Dvojka a trojka jsou silně nadžánrové. Dali se chvíli zase dohromady, jen koncertně. Škoda, novou studiovku bych bral. Zpěvák ale nějakou grupu má co vím a produkoval Call to Arms Saxon.

 

Stray
25.06.2020 11:42

The Almighty do Headbangers patřili tak jako tak, vždyť to byla nejúspěšnější nová britská kapela té doby (1989-1991), ještě spolu s Quireboys, Wolfsbane a Thunder. To ještě ostrovní trh nebyl toxikovanej těma novějšíma věcma jako Therapy?, Terrorvision, Gun, a jel si spokojeně na vlně akustických cajdáčků od Little Angels, nemluvě o pruzení Skunk Anansie a alternativy. Ostatně jak se to všechno prolínalo a o ideje šlo v poslední řadě svědčí, že bubeník z hardrockových Little Angels Mark Richardson se posléze stal bubeníkem u Skunk Anansie.

PS: Že si někdo splete Rickyho Warwicka se Sebastianem Bachem sice nechápu, ale budiž, dlouhý vlasy jako dlouhý vlasy.:-))

 

sicky
25.06.2020 11:24

Stray: já jsem si to spletl:) ona vlastně měla za manžela zpěváka z The Almighty a ne Skid Row,kua :) .. obě kapely tam byli cca ve stejný době

 

Fenris 13
25.06.2020 11:15

Omyl, pánové, nejlepší jest bezesporu chorobná nahrávka The Graveyard :-) A v těsném závěsu Její Veličenstvo Abigail.

 

horyna
25.06.2020 11:10

Pro mne je Them první srdcovka co jsem slyšel a beru ho jako nejvymakanější počin Diamondův. Nejraději mám však oko.

 

Valič
25.06.2020 11:04

Natias: Ale vyšlo. Conspiracy. :-)

 

natias
25.06.2020 10:55

Jak se někdo může cítit přiblble u poslechu Kinga D.??? Vždyť nic lepšího než Them nikdy nevyšlo :-)

 

Stray
25.06.2020 10:54

Skid Row v roce 1991 tam měli co dělat mnohem víc než nějakej Clawfinger a Biohazard o dva roky později, pozoroval jsem v průběhu 92´ jak se to týden od týdne horší ten Headbanger´s Ball, to mi věř :-), na přelomu 80/90´s se na to dalo koukat, v roce 1994 fakt už ne.:-) Vanessa nerozhodovala o ničem, tak jen dělala rozhovory s tím, koho jí firmy nadiktovaly a přivedly.

 

sicky
25.06.2020 09:47

Valič: omyl. Já ty věci znám (..jestli se teda bavíme o tom Strayovo seznamu..) jsem ročník 74 a pamatuju,když Motley Crue, Cinderella, Poison, BonJovi, Deff Leppard a podobný sračky rotovali na MTV. Už tehdy mě štvalo, že třeba Skid Row hráli v Headbangers Ball,když tam neměli co dělat (určitě kvůli Vanesse..:).
S muzikou jsem btw začínal kolem r 84 na Kiss a Twisted Sister, pak chvíli Helloween a IM (album 7Son), pak ale přišli Kreator, Sodom, Slayer, Anthrax, Bathory, Death, Morbid Angel, Carcass, Bolt Thrower,.. a s hard n heavy kapelama byl navždy amen :)
Občas jsem v průběhu let něco z toho zkusil, ale nikdy mě to dlouhodobě nevzalo. Když mám náladu na něco melody-odlehčenějšího tak spíš punk nebo nějaký alternativní rock než tyhle zasloužilý napomádovaný rockstar:)

 

Louža
25.06.2020 09:45

Kropis : v první chvíli jsem byl v šoku, ale když se nad tím zamyslím, vlastně si cením že jsi to přiznal takhle otevřeně a když nad tím přemýšlím ještě víc, tak se ptám jestli je "základní vzdělání" z hvězdičkového slabikáře vlastně až tak potřeba a nedává ti jeho absence náhodou úplně ojedinělou možnost pohledu na současnou hudební scénu. Upřímně. Z těch kapel co jsi uvedl bych vybral vlastně jednu zásadní a od dalších dvou jednotky alb. Většinu jich znám víc než dvě dekády a ve své době bych na ně přísahal. Alba Kinga mám skoro všechny, mám pocit že jsou to základní milníky, ale vlastně si je nepouštím a kdybych to udělal, asi bych se cítil trochu přiblble. Jako kdybych si měl třeba oblíct džísku nebo tak. Jsem v pokušení se zeptat na stejný počet kapel, který ti naopak přijdou důležitý (sorry, ale tvoje články moc nečtu a jsem línej to dohledávat). Ale je na tobě jestli odpovíš, nechci aby tě kvůli tomu někdo sepsul.

 

horyna
25.06.2020 09:26

Kropis vsadil na samá velká jména, ke kterým mu vyjma Prince gratuluji. Pokud bude chtít dál rozšiřovat okruh svého zájmu o kvalitní muziku, doporučil bych právě řadu jmen ze Streyova seznamu prověřit. Myslím si, že u řady z nich bude příjemně překvapen.

 

Valič
25.06.2020 08:49

Kropis: Já nevím, jak je to u ostatních, ale ty moje reakce nebyly míněny příliš vážně. Uznávám, že každý má svůj vkus a nemá smysl, aby se nutil do poslechu kapel jen proto, že je ostatní považují za klasiku žánru. Třeba u Sickyho by mě něco takového nepřekvapilo (u něj bych se nedivil ani tomu, že by z toho seznamu neznal vůbec nic). Nicméně mi přijde dost zvláštní, že si člověk, který si kupuje vinyly od Annihilator, Megadeth a Ozzyho Osbourna, nikdy nepustil alespoň ty nejzásadnější desky od Iron Maiden, Helloween nebo Sepultury. Já třeba Rush nebo Queensryche moc často neposlouchám, ale neumím si představit, že bych vůbec neznal desky jako Moving Pictures nebo Operation: Mindcrime.
Mimochodem, vůbec mi nevadí, když nějací mladí trendofilové přirovnávají ty staré kapely k dinosaurům. Co je špatného na dinosaurech? Vždyť byli skvělí - impozantní obrovská monstra budící respekt. A že vyhynuli? Svět si je prostě nezasloužil a dobře mu tak. :-)

 

1 2 3 4

 

 

 

 

TOPlist