Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3

 

DarthArt
15.04.2020 19:34

Michal: Ten Vzestup zla byl po historický stránce myslím velmi slušně udělanej. Aspoň si na žádnej kopanec nepamatuju.

Pravým opakem byl film Smrtihlav o Heydrichovi. Větší snůšku nesmyslů v jednom filmu člověk asi nenajde.

 

DarthArt
15.04.2020 19:30

Všem: Jsem rád, že vás tohle téma zaujalo, v pořadí jsou další tři díly o koncentračních táborech. Potom se chystám asi na dvoudílný povídání o Pol Potovi a Rudých Khmerech, mám na to velmi dobré zdroje. Obecně bych chtěl psát témata, o kterých něco sám vím, aby to nebyly jen nějaký povrchnosti co jich je na internetu fůra. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Nepůjde o nějaký vyžívání se v litrech krve, spíš o připomínku, čeho všeho je člověk schopen se dopustit. A od základu to samozřejmě souvisí s naší muzikou, ve které se o podobných nechutnostech často zpívá. Tak držte palce, ať se celý ten projekt povede - musím říct, že zformulovat to v takhle krátkým popularizačním článku není žádný sranda.

 

DarthArt
15.04.2020 19:27

Pekárek: Nečetl jsem, ale už jsem o ní slyšel. Podívám se na ni, to politologický hledisko mě zajímá.

Naopak já doporučuju titul "Obyčejní muži" - o záložácích někde z Hamburku, zcela nepolitických chlapech kolem 40, které poslali na frontu a skončili jako popravčí četa na východní frontě. Žádní radikální esesáci, obyčejní muži. Možná o tom udělám jeden díl tohohle seriálu.

 

Pekárek
15.04.2020 19:20

Možná už máš Darte, ale pro jistotu, nedávno jsem dočetl:
Robert O. Paxton: Anatomie fašismu. Všechny možné státy. Spíš politologický, ale klade i otázky stran úlohy obyčejných lidí atd., která s "obsluhou" a dobovým povědomím o koncentracích souvisí.

 

Stray
15.04.2020 18:10

Trochu jsem to sčísnul. Ono se to jaksi vyvíjelo fakt blbě. Tak sorry.

 

DarthArt
15.04.2020 18:08

carcass: A nebo si myslej, že seš úplnej trouba a jen se s tebou nechtěj dohadovat. Upřímně řečeno jsem trochu rozpačitej, že se pod článkem o koncentračních táborech štosujou vtipy o tom, že černoši jsou opice. O všem se dá diskutovat civilizovaně.

 

Michal
15.04.2020 15:24

Nedávno před rouškama byl na ČT dvoudílný film Hitler - vzestup zla (nebo tak nějak). Bavilo mě na to koukat, i když historik by možná zaplakal, nevím. Co mě na tom zaujalo bylo, jaká svoloč byly SA, což se v tomto článku potvrzuje. Článek moc hezkej, nikdy jsem nepřemýšlel o tom, že tahle první fáze lágrů musela v té době existovat. Díky a těším se na pokračování.

 

Fenris 13
15.04.2020 14:30

Ehm, zapomněl jsem zmínit onu pikantní skutečnost, že Trevor Phillips je černoch :-)Ano, ani barva pleti už neubrání před nařčením ze zločinu z nenávisti, pokud není napřen správným směrem - bílý, muži, hetero, klimaskeptici, atd, že :-)

 

Fenris 13
15.04.2020 14:28

Současná doba je tak vymknutá z kloubů, že anglická Labour party vykopla ze svých řad Trevora Phillipse, který druhdy ve Spojeném království dohlížel na rovnoprávnost. Obvinění? Islamofobie. Důvod? Otevřeně psal o kromadném znásilňování nezletilých dívek muslimskými gangy (Rotterham a tak dále, ty počty zneužitých dívek jsou ve stovkách). A zatímco pokrytecká mainstreamová média psala o "skupinách asijských mužů", Phillips natvrdo mluvil o pákistánských muslimech. Také vyzýval muslimy v Británii žijící, aby akceptovali svobodu slova a právo na to zesměšňovat druhého (v reakci na vystřílení redakce Charlie Hebdo). No a něco takového se v politicky korektní společnosti neodpouští.

Jinak samozřejmě koncentrační tábory jsou řádně "heavy" téma. Možná neškodilo zmínit, že první oficiálně tak označené byly ty britské v Búrské válce, pokud se nepletu. Ale teprve němečtí soudruzi tomu dodali ten správný šmrnc. A stejně se lidstvo nepoučí...

 

Stray
15.04.2020 13:43

Přesně tak a dokonce to nemusel psát ani nějaký xenofobní Čecháček jako Jirásek :-), ale rovnou Daniel Defoe, autor Robinsona Crusoe, který zde nazývá severoafrického obchodníka s otroky - podlým a zákeřným Arabem.:)

 

Flooder
15.04.2020 13:30

Nemusí jít ani o historické knížky, nedávno jsem dětem četl kocoura Mikeše a tam se taky píše o zlodějských cikánech v jednom příběhu.

 

carcass
15.04.2020 12:57

dartarth - super článek, těším se na pokračování, o těchle raných věcech jsem fakt moc nevěděl :-)

stray - já četl v dětství nějaké staré historické knížky po dědovi, někdy z 20.let, dneska by se z nich těm mladým změkčilým intelektuálům vyrazila kopřivka - když se tam něco psalo o muslimech, tak tam padaly výrazy jako "podlý musulman", "zbabělí a krvelační musulmani"....když tam bylo něco o černoších, tak výhradně to byli negři, často líní negři....a přišlo mi to už tehdy v naprostém pořádku.....tudíž když Orlík v roce 1990 přišel se svými nadčasovými hity, tak mi to přišlo v naprostém pořádku a ty songy jsme si s kamarády cestou z hospody nahlas zpívali :) "Co to bylo za ránu? Kdo nám to sem z palmy spad?Černý voči, černý tělo, to neni můj kamarád" nebo "Až nám vlítne do Evropy vlna Arabů,to nám možná zkazí na dobro náladu,hráli si s náma hráli, na slepou bábu..".:-)), dnes si říkám, že kdysi lidi měli v těch důležitých věcech jasno, už ani nevím kdy se to celé posralo

 

zdenos
15.04.2020 12:53

to víš :) ale neboj, Palackej se pořád učí, i když ho komanči natřeli na rudo :)

 

Stray
15.04.2020 10:54

zdenos: Vy mileniálové, vy to máte děsně složitý.:-) To je samá makro-historie, mikro-historie, eko-politika, žvatlání a hovno. Já vyrůstal na dědovo knížkách od Aloise Jiráska, kde husiti byli borci, protože byli s lidma, a Němci byli svině, protože byli proti lidem, našim pochopitelně!!! Protože cizák byl vždy gauner, tohle vás už ve škole neučili? :-)


Snad se krvavé historické články stanou pro web stejně tradiční jako pro Metalopolis uchcávání z Blízkého východu. :-))

 

zdenos
15.04.2020 10:20

vím, že to je mimo téma koncentračních táborů, ale četl Darth Arth Harariho, a jeho popularizační, nicméně podnětnou knihu Sapiens? Z pohledu těch nejnovějších dějin je tam nános toho eko-myšlení i neomarxismu, ale co už. Já jsem ty jeho statě zatím jen tak narychlo prolítnul, ale knihu už jsem sehnal tak si jí přečtu celou. Je to tak trochu makrohistorie (+ makropre-historie) naruby

 

Stray
14.04.2020 22:10

Asi by bylo dobré říct, že seriál KRVAVÉ LETOPISY bude mít klidně 100 dílů, záleží na tom, jak dalece v něm bude chtít DarthArt pokračovat a rozvíjet jej, je stanoveno, že první čtyři díly se budou týkat tohoto tématu, další už budou přeskakovat i do jiných historických epoch. Chtěl jsem, aby zde měl DarthArt zas nějakej svůj chlívek, kde by se pisatelsky cítil jako doma. Vyměnili jsme si snad deset mailů než se káplo na ty správné názvy a než se všechno pro první díly potřebné ujasnilo do finální podoby, můžu říct, že na názvu celého toho projektu se piplalo a vyházela se děsná spousta dramaticky znějících krávovin. Jo a fotky k tomuto prvnímu dílu měl Darth původně barevné, já je chtěl do černobílé podoby, myslím, že se záměr povedl, článek dostal mrazivější atmosféru.

 

Pekárek
14.04.2020 21:39

K ranní kávičce docela silná káva...

 

DarthArt
14.04.2020 20:58

Tomáš: Děkuju moc. Je to první díl čtyřdílného seriálu - druhý díl bude o celém systému koncentrančích táborů (Dachau, Buchenwald, Mauthausen apod.), třetí o vyhlazovacích táborech, poslední o pobočných táborech na našem území a pochodech smrti. Plus pár vět o poválečných procesech. Žádné velké podrobnosti, nýbrž články na seznámení s tématem - zhruba jako tento první.

 

Tomáš
14.04.2020 19:39

Jako vystudovaný historik dávám za jedna - velice zajímavé téma, ranní systém koncentračních táborů je relativně méně známé a je tak nějak ve stínu pozdějších vyhlazovacích táborů. Přitom tady je ten zárodek ZLA.

Nacisti, komunisti, maoisti... všechno jedna sebranka, stejný rukopis.

 

1 2 3

 

 

 

 

TOPlist