Boomer Space


Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2

 

DarthArt
17.06.2018 16:47

Mimochodem, když Budvar, tak speciální Kroužek přímo v ČB pivovarský hospodě. To je skvělá věc. Když jsem ale ten Kroužek pil třeba v budvarský hospodě v Košicích, nebo to už nic moc (a drahý to bylo jak kráva). Čili - vždycky jenom od pramene!

Mimochodem, mám dost proježděné východní Slovensko a slušně chutnající pivo měli na jediném místě - Šariš ve vedlejším městečku od pivovaru. Jinak téměř všude Staropramen, o tři úrovně horší než u nás (vážně, jde to!) a totálně bez řízu. V lepší hospodě, v horší, všude stejný. Jo a Bernard u náměstí v Bardejove byl nezapomenutelný zážitek - tam to snad vyčepovali ze sudů a nechali tejden stát v ledničce. Fuj!

 

DarthArt
17.06.2018 16:40

Ono taky záleží, za jakých okolností člověk dané pivo pije. Když jsem včera v sedm večer dolezl totálně vyprahlý z totálně vyprahlých Adršpašských skal do první hospody za bránou (poslední tekutina mi prošla hrdlem před polednem), a v té hospodě měli Budvar, bez přemýšlení jsem po něm skočil, i když za jiných okolností bych v případě Budvaru na prvním místě zkontroloval zásoby toaletního papíru. Ale takhle to do mě jen zasyčelo a měl jsem pocit, že piju nejlepší nápoj na světě.

 

stefanos
16.06.2018 19:53

Měli jsme tak pronajatou roubenku na zkoušky v roce 2007, 2x na Radhošti a taky v nějaké Bečvě a cestou zpět se náš voj roztrhal a cestou bylo nějaké místo Rozpité a někteří padali i do potoka, hezké.

 

Pekárek
14.06.2018 09:43

Jinak super článek, spousta informací.

 

Pekárek
14.06.2018 09:42

Jo, to jsou přesně ty rozdíly, které vnímám:). Flašky jsou uniformní nebo podle států vývozu?:)Každopádně hospoda s pivem dokáže udělat strašně moc, a to směrem nahoru i dolu.

 

down
14.06.2018 09:25

Ještě bych to doplnil ...o té Plzni, podle některých konspiračních teorií nepijeme stejné pivo jako Plzeňáci. Existuje prý více šarží (někde jsem četl, že tři) ta nejhorší prý jde do náleven a obyčejných knajp po republice, druhá jde do hospod, které mají určitý standard (musí se o pivo dlouhodobě dobře starat a mít výčepnost) a ta nejlepší jde do značkových restaurací a proslulých hospod v Plzni.

Čili asi tolik ke zdejší debatě o kvalitě Pilsneru :)

 

Pekárek
14.06.2018 08:16

Dobře ošetřená Plzeň je nejlepší. Bernard i Radegast můžu:), je to ale opět o hospodě. Budvar v poslední době ne. Nedělá mi dobře. Minipivovary - dobře, že jsou, automaticky vejš je ovšem nestavím.

 

DarthArt
13.06.2018 12:45

Díky moc za pochvalu.

 

Dave78
12.06.2018 20:39

Znovu krásně napsaný článek na téma, které u nás nemá obdoby, díky za to, k tomuhle kraji (i muzice) mám hodně blízko a rád se tam vracím. A pivo... dám tak 40-60 měsíčně (hrůza, si to takhle spočítat, to je přes 500 za rok :-( a jenom Plzeň (výjimečně Radegast 12)...

 

Imothep
12.06.2018 19:41

Pivo .... ok, tak to bych mel asi taky pridat svou trochu do mlýna. Mam pivo rad, ochutnal jsem(spis tedy mnohdy bohužel) spousty druhu skoro po celem svete.
Takze za me se tak trochu pridavam ke Strayovi. Pilsner Urquell JE pro me nejlepší pivo na svete. Rovnou ale pridam několik ALE na dovysvetlenou.
Když rikam nejlepší na svete, tak rozmyslim v rovine "beznych" piv, které piju tzv "na zizen", tedy nepocitam mezi ne vselijake speciály, IPY, APY a ja nevim co všechno ještě. Proste u me ta chut nemá konkurenci, hodne mi vyhovuje, i když muzu rict, ze se ji par jinych znacek vzdalene blizi.
Další velke ALE, které bohužel musim hned dodat je, ze ano = pro me je to nejlepší pivo, ale mam tim na mysli lahvovou Plzen. Jak tu zminil DarthArt, mam také neblahe zkusenosti s blbe natocenou Plzni, která se naprosto neblížila klasice chuti, ani kvalite. Bohuzel spatne zkusenosti nekolikanasobne predci ty, kde mi chutnala. Dalsim nesvarem, který zrejme z Cajzlu dorazil uz i k nam do Brna, te tzv. toceni "na hladinku" = oblibene zvlaste v pubech, kde toci Urquell. Lidove to znamena, ze vam na stul prinesou podmiraka s tim, ze "to dojde" = samozrejme skoro nikdy se tak nestane. Před tzv. "revoluci" se za toto pinklove liskali a nosili znovu hezky dotocena piva ..... o par stoleti dřív se za takove praktiky sekaly ruce ..... dnes z toho mame moderni marketingovy business.

 

DarthArt
12.06.2018 18:11

A takový ty jídelní lístky, kde mezi záplavou obrázků a nějakejch bezduchejch keců máš problém najít seznam toho, co maj k žrádlu..... bych se posral.

Psací stroj, průklepák, jedna polívka, pět hlavních jídel, a bohatě stačí. Slovník francouzštiny v hospodě nepotřebuju a želvy stejně nežeru.

 

DarthArt
12.06.2018 18:05

"já musím v pivu plavat kraula" - tohle nabídni marketingu z Prazdroje, budeš bohatej !!!

Jak Plzeňák seš trochu neobjektivní. Jestliže na denní bázi piješ hospodsky natočenej Urquell, tak buď rád, leckde ho uměj hodně zkurvit a dojebanou Plzeň jsem v poslední době pil častěji než bych chtěl. Krom toho mám pocit, že v plzeňskejch hospodách se točí ta nejlepší Plzeň, což se o krajích rozhodně říct nedá. Aspoň mi přijde, že se leckde Urquell strašně zhoršil.

Čili jako Plzeňák se nemůžeš porovnávat s jakýmkoli jiným regionem. To je jako bys byl z Bay Area v roce 1983 a divil se, že thrashová scéna všude jinde je horší :):):)

A ten Radegast mi přijde vážně dobrej - Kozel, Staropramen, Budvar apod. apod. - všechno horší.

Stran minipivovarů - mně to definitivně zkazily takový ty pražský minipivovary, co maj nastajlovaný hospody který připomínaj kadeřnictví, a v nich místo pivařů moderní klientela, která připomíná kadeřníky. Utopence k pivu tam nedostaneš, zato dvoukilovej jídelní lístek, kde není slovo česky. Pláču.

 

Stray
12.06.2018 16:40

carcass: Podle mě když mluvíš o Pilsner Urquellu, tak myslíš úplně jiný pivo než znám já a než má správně vypadat, jinak si to nedovedu vůbec vysvětlit, prakticky když někde je, tak neexistuje abych se sháněl po jiném pivě, neexistuje. Naproti přes ulici mám pivovar raven, což se všeobecně říká, že je to jedno z těch kvalitnějších malopivovarních, já můžu říct, že sice některé druhy nejsou špatné, ale na Pilsner ani ten nejlepší nemá - zůstává po těch jejich Ipách totiž podivnej chuťovej povlak na jazyku a když si jich dáš víc než tři, tak tě bolí druhej den hlava jako kráva, je to pivo pro takový ty degustátory, co ho nepijou z ušáka, ale třetinkových pohárků - studenti vš, ženský apod., to neuznávám, já musím v pivu plavat kraula :-) a po celou dobu mě musí chutnat a druhý den být bezbolestné a to Urquell, splňuje, 3 piva za měsíc, ted sice díky nemoci nesmím ani jedno, ale kdyby téhle několika týdenní pauzy nebylo, tak tři piva za měsíc, to jsem snad naposled dal někdy na střední škole - já mám na měsíc tak okolo 60ti piv. :-)

 

DarthArt
12.06.2018 15:03

Bernard je senzační, jeho nevýhodou je ale cena a tím pádem ho strašně málo člověk sežene v obyč. hospodě, kde se protočí hodně piva a uměj to. V různej pizzeriích apod, kde Bernarda mívaj, maj pivo jen z povinnosti a nedá se to často vůbec polknout.

Jiná situace je ale na Vysočině - třeba v Humpolci maj Bernard v normálních hospodách pro dědky a je to neskutečná pecka.

 

carcass
12.06.2018 12:55

ad pivo

problém velkých pivovarů je jejich zaměření na kvantitu a efektivitu výroby, tudíž už nikde (až na Ostravar) nejsou otevřené spilky, všechny mají CK tanky, kde se urychluje zrání piva a HGB technologie - což je mor kvality, je to vaření na vyšší stupnovitost - tzn. že se uvaří méně silného piva (menší náklady na energie atd.) a pak se to doředí nasycenou vodou na požadovanou stupnovitost - čímž logicky nedojde k plnému prokvašení a provázní chutí, takové ojebané pivo zkušenější pivař pozná na první napití - hořkost jakoby vystupuje z piva, je ulpívající, není v pivu řádně navázána, takové pivo proto nepiju....:-). Z velkých pivovarů drží slušný standard Bernard, to je v podstatě jediné pivo z velkého pivovaru, které občas piji, navíc s chutí, zbytek, včetně "slavného" Pilsner Urquelu jde už dlouho mimo mně....:-).

Problém minipivovarů je zase občasná nestálost kvality a nezkušenost sládků, logicky - minipivovaru tu je snad 400 a kde vzít potřebné množství zkušených sládků, která produkuje Podskalská, navíc dobrý sládek musí projít dlouhým zaučovacím procesem jako podsládek, a ne hned po škole mít odpovědnost za všechno v pivovaru - tudíž vznikají časté minely ve várkách. Tam to sice často vyvažuje nadšení a srdcařství, což mně baví a dá se proto občas něco odpustit, ale je třeba si vybírat. Každopádně elitní minipivovary, kde vaří zkušení a prověření sládkové jsou pro pivní trh poženhnáním. Osobně mám velmi rád Nachmelenou Opici z Krnova, pivo tam vaří borec, který se vyučil na sládka v Platanu a teď si realizuje svůj sen, v Opavě je Nová Sladovna, která je rovněž ověřená záruka kvality,ta se sice spocializuje na skvělé ejly ale i ležák ji jde, na i ten Grizzly z Kylešovic umí skvělé ležáky, mám je rád....:-)
V Beskydech to jede ve velkém - frýdlant, frenštát, kunčice, kohutka, lomná, ostravice, frýdek....je tam fajně :-)

osobně pivo piju ale málo......tak 3-5 kousků za měsíc, trochu více v zimě, kdy nemám sezonu, to někdy i 3-5 týdně...:-)

 

down
12.06.2018 10:27

Á, pivní debata, tak to se přidám. Radegast byl kdysi snad nejlepší pivo v republice(senilita + nostalgie), byl to lék, bohužel dneska je to europatok. Je to škoda. Připadá mi, že v Radegastu poslední dobou nevědí jak dál ...furt vymýšlejí nějaké speciály, ale všechny stojí za prd. Nejhorší je ta kovová dochuť na jazyku, jako by člověk olizoval trubku. A po více kusech druhý den bolí hlava.

Alda666: jasně, že stojí :) Jezdíme kolem, když jedeme na vynikající Pilsner do Hospůdky U Bobra. Mimochodem u cesty do Raškovic je dobré se stavit i v pivovárku Kohutka ...taky solidní pivko.

Kolem je vůbec spousta malých pivovarů, Koníček, Beskydský pivovárek, Kohutka, Karpentná, Baraba, něco prý vaří i tam v Karviné a to jsem asi tak v polovině seznamu.

Pokud je tu někdo od Olomouce tak určitě zajeďte do Chomoutova, v místním minipivovaru vaří asi nejlepší desítku na světě :)

 

Stray
12.06.2018 10:06

Alda: U toho Koníčka mě zaujaly hlavně ty nazdobená prkýnka s žrádlem. :-)

 

Alda666
11.06.2018 22:49

Stray: Radegast je značka českého piva, které v obci Nošovice v okresu Frýdek-Místek vyrábí pivovar Radegast společnosti Plzeňský Prazdroj, a.s..

O víkendu sednu na kolo a pojedu se do Nošovic pro jistotu podívat, jestli tam pivovar ještě stojí... vezmu to přes Vojkovice, kde je mini Pivovar Koníček.

Ale stejně... 10% Radek z tanku bezkonkurenčně nejlepší pivo...! :-)

https://www.pivovarkonicek.cz/


 

Valič
11.06.2018 19:51

DarthArt: Ten song samozřejmě znám a předpokládám, že se jím nechal inspirovat i autor následujícího textu:

"Biologické hodiny teskně bijú
jak staré pendlovky v krematoriu.
Šetři si má milá veškerou něhu
pro společnost přátel žehu."

https://www.youtube.com/watch?v=c12YgrfQtBI

 

Stray
11.06.2018 18:54

Těžko říct co je z těch dvou způsobů výroby piv ve výsledku lepší, na obou stranách barikády jsou skvělá a blbá piva. Pro mne je bezkonkurenční tankovej Pilsner Urquell, skvěle ošetřenej, když ho prodávaj někde v Praze ve čtyřce hospodě, tak mě taky nenadchne, ale pokud se tomu ty lidi věnujou, což u nás se věnujou, tak to pivo stojí úplně o galaxii jinde než všechno co jsem kdy pil, tedy ještě výš než podmáslí!!! :-) Oceňuju na tom tu hořkost a hloubku a takovou jakoby léčivost, která člověk začíná vnímat tak po třetím kousku, když ho zaplavuje pocit domáckého tepla. Gambrinus je z mého pohledu o dost horší, i když nepaster desítka i jedenáctka také patří k lepší polovině české produkce. Nejhorší z velkých jsou z mého pohledu Krušovice, nedobré mám poslední dobou zkušenosti s Radegastem (ten byl taky takovej hořčejší, ale zas úplně jinak, nebyl tak měkounkej, ale byl to beton bolehlav a někde vzadu člověk úplně cejtil takový ty pálivý molekuly co pak člověku v době kocoviny odchází skrz mozkový póry).:-) Budvar je v Plzni zakázaný slovo, tady opravdu asi není jediná hospoda, kde by měli Budvar, nikdo by tam ani nechodil. Na mě je to vodové pivo, co způsobuje také bolení hlavy. Kladný vztah mám k dobře ošetřenému Bernardovi a vlastně i k Svijanům, rozhodně mě ty piva přijdou o dost lepší než Radegast. Z takových těch průměrů je typický příklad Kozel, kterej mě neurazí, ale zas nijak závažně nenabudí. Z malých, no tam je to těžký, jde o to, jestli je to svrchně kvašený, což jsou ty přechuzený, přeslazený Ipy a jiný držkolepy a nebo spodně kvašený na způsob ležáku (ty mám samozřejmě radši). U mne je to v případě těch minipivovarů tak, že čím intenzivnější pivo, tím horší - i co se týče následků, jsou tom piva, kterých si člověk nedá osm, ale třeba jen čtyři max., oceňuju tam právě ty jemnější kousky vodovější letnější.

PS: Mám za to, že Radegast už se asi deset let vyrábí v Plzni, že to celý přesunuli do Prazdroje, ale nejsem si tím jistej na 100%.

 

1 2

 

 

 

 

TOPlist