Boomer Space


Diskuse ke článku : KRYPTOR - Septical Anaesthesia
Vložit příspěvek
Jméno


Text příspěvku



 

1 2 3 4 5 6 7 8

 

DarthArt
30.10.2017 22:15

Blízko nás, jasně, to jsem zapomněl. Kern tehdy udělali velkou chybu, že na tu svoji desku nedali aspoň některé ty své úspěšné skladby.

Sapon - zrovna před hodinou jsem poslouchal Rockmapu a tedy i Sapon - Šance pro tebe. Přemýšlel jsem, jak asi vznikl název - podle mě se inspirovali Ironama (z toho podobnej drogistickej název) a Saxonem, z toho podobný logo a vlastně i skoro stejnej název :) Na Rockmapu I se ale docela hodili, narozdíl od bluesové Pohody.

Detto - je to ten čtyřskladbový singl s fotkou, kde je kapela a holka s pěknou prdelkou? Na přední straně tuším nějaký kreslený město a lebka. To jsem měl také - Rychlošalina byla dobrá hitovka. Ale možná jen v okresech Brno-město a Brno-venkov :):)

 

Valič
30.10.2017 22:03

Tak na Kreyson jsem úplně zapomněl. Ten debut byl vážně skvělý (ne že bych ho tenkrát nějak moc poslouchal). Největším hitem Kern byla samozřejmě skladba Blízko nás, ta se líbila dokonce i lidem, kteří jinak metal vůbec neposlouchali (na debut se samozřejmě taky nedostala). Těch kapel bylo tenkrát samozřejmě víc, ale kdo si dnes třeba vzpomene na nějaký Sapon? :-) Mě se někdy před týdnem ve sklepě podařilo najít všechny své staré singly (když jsem se kdysi zbavoval těch elpíček, tak jsem na ně naštěstí úplně zapomněl) a bylo mezi nimi i Perpetuum Debile od brněnských Detto. Nemám si to teď na čem pustit, ale vzpomínám si, že se mi tenkrát celkem líbil, hlavně skladba Rychlošalina, hrozná konina (jen by to asi chtělo překladatele):

https://www.youtube.com/watch?v=ae4XE2yvb18

 

DarthArt
30.10.2017 21:36

S Kernem souhlasím, měli pár slušnejch skladeb (Není větší síly, Exploze snů, Sprinter,...), ale na desce se neobjevila ani jedna z nich a ty nový byly proti nim hodně slabý. Hvězdná hodina Kern skončila ve chvíli, kdy začaly vydávat další kapely, pak už neměli šanci s nima soupeřit.

Tublatanka byla ve své době fakt dobrá kapela. První album je takový začátečnický, dvojka je výrazně výrazně lepší a Znamenie je dodnes určitě jedno z nejlepších alb měkčího metalu u nás (myslím ČSSR). Pak se jim to bohužel nějak rozjelo - čtvrtá deska byla hodně rozháraná, pátá (Volanie divočiny) kupodivu zase dost slušná a i tvrdší než by se čekalo, jenže to už byla Tubla mimo hlavní záběr. No a pak začalo takový to cajdákový období, i když písničky pořád nebyl úplně špatný. Maťo Ďurinda natočil i sólový album, ale bylo každej pes jiná ves a dokonce i trochu nacionalistický :)

Jinak i když mě ten měkčí metal moc nebere, debut Kreyson považuju za naprostou stylovou šlehu. 100 % záležitost.

 

DarthArt
30.10.2017 21:29

Valič: U těch Terminator mám stejný pocity a nevím jak s tím naložit. Ta deska má hodně dobrý potenciál, ale vokalistovy říkačky naprosto zabední cestu dovnitř. Vysvětlením snad je, že zpěv byl u Lagabandu takovou Achillovou patou a zpěvák, který je na Probability Of Doom, měl do kapely nastoupit týden před nahráváním. Což je dost hrozný. --- Přijde mi, že oni byli prostě takoví muzikantští hrdinové a zpěv byl prostě jen nutné zlo. V tomto případě ZLO.

 

DarthArt
30.10.2017 17:49

Neříkám nej, ale jedno z nej. Za tím si fakt stojím :):)

 

Valič
30.10.2017 17:48

Vždyť nenapsal nejlepší, ale jedno z nejlepších, což je taky pravda. Nic se nandávat nebude! :-)

 

Stray
30.10.2017 17:38

T4C nej CS metalové album všech dob - ty se fakt chladnokrevnej fucker, Darthe.:-) To je panecku názor.

 

DarthArt
30.10.2017 17:19

Já mám T4C velmi rád, mám ho dokonce za jedno z nejlepších CS metalových albu vůbec. Recenze bude velmi pozitivní, tak mi to pak můžete nandat v diskusi :):)

 

Valič
30.10.2017 16:33

Mě se ten Maniak nikdy nelíbil, ale to bylo hlavně kvůli tomu děsnému textu (... ubohá robátka v postýlce plakají, běda nám sirotkům, ach běda přeběda... WTF?), ale ta skladba sama o sobě není špatná. Většina ostatních věcí z Time 4 Crime se mi ale i teď pořád ještě dost líbí a ten Pípův hlas k té muzice perfektně pasuje. Já si z té desky vybavuji hlavně ten jeho výkřik: "JADERNÝ ODPAD!!!". :-)

 

Stray
30.10.2017 15:54

Mě ten Kryptor vždycky přišel jako hroznej prasopal.:-) Jako že o tu brutalitu hodně stáli, dokonce víc než o to umět hrát.:-) Ale je v tom hodně upřímnosti, jakkoliv kroutím hlavou. Krvelačnej maniak, chladnokrevnej zabiják... Fakeeer, s Pipovo přeskakováním hlenu na hlasivkách. Ta primitivnost bere dech.

 

Valič
30.10.2017 15:23

Já jsem vlastně ty staré desky Root a Master´s Hammer průběžně poslouchal celou dobu, takže se k nim ani vracet nemusím. Od Törr mám tu 2CD kompilaci Gallery, na které jsou všechny studiové nahrávky kapely z let 1990 - 1993 a pak ještě album Made In Hell. Občas si něco z toho pustím, ale líbí se mi od nich spíš jednotlivé skladby (hlavně ty zpívané Vlastou) než celá alba. Od Kryptoru mám první tři řadovky, ale debut skoro vůbec neposlouchám. S Time 4 Crime a Greedpeace jsem nikdy neměl problém (vadí mi pouze některé texty na tom prvně jmenovaném). Mám hodně rád obě alba Sebastian, i když si je moc často nepouštím. Debutní alba Arakainu, Vitacitu, Debustrolu, Brianu a Krabathoru se mi i po těch letech líbí pořád stejně (bohužel ani u jednoho z nich momentálně nemám originál). Radegast od Citronu je taky celkem v pohodě. Věci jako Titanic, V.A.R. nebo Sax už neposlouchám prakticky vůbec. Sice na tu dobu vůbec nejsou špatné, ale dost mi u nich vadí zpěv a texty (ale ty mi vlastně vadily už v době vydání). Ze stejného důvodu je pro mě debut Terminátoru stále neposlouchatelný. Kabát jsem nikdy moc neposlouchal (i když první desky jsou dost dobré) a Alkehol se mi nelíbí vůbec. Debut Kernu nestál za nic, ale ty singly, co vyšly před ním se poslouchat daly. Nedávno jsem po letech znovu zkusil druhou a třetí desku Tublatanky a taky jsem ten poslech ve zdraví přežil. :-)

 

sicky
30.10.2017 14:35

DarthArt : Co jsem tak projížděl tyhle staroby, tak (když pominu Ritual o MH, který je samo top of the best) se mi jeví jako nejposlouchanější kupodivu Toři, Armageddon a hlavně Institut klinický smrti mě baví. Pak ještě Vitacit - Vzhůru přes oceán zní dobře a první Arakain se taky dá.

 

Norr
30.10.2017 14:27

Septical jsem si v době vydání pořídil na LP (respektive rodiče mi to koupili jako dárek) a žral jsem to neskutečně. Dneska to jasně vidím jinak a jako novinka by to určitě neuspělo. Jenže tenkrát jako děcku, mi to přišlo děsně dobrý. Nostalgie funguje a i dnes si to rád pustím a holt to raději nějak neřeším ;o) Zvuk mi taky nevadí, byť oproti T4C to už ani tenkrát tolik neřezalo. Ale zas mi to přišlo takový opravdovější a originálnější, než posléze T4C. Individuální pocit.

 

DarthArt
30.10.2017 13:56

sicky: Mě zas udivilo, jak mi některý ty desky i dneska šlapou. Byl jsem vážně překvapenej, některý ty nahrávky jsem neslyšel snad desetiletí :):)

 

sicky
30.10.2017 13:35

Kryptor jsem zamlada žral, líbilo se mi, jak to bylo fakt tvrdý až brutální. Byl jsem tehdy i na několika koncertech (Barča, Ládví, Rokoska, co si tak pamatuju) ale z dnešního pohledu ovšem opět moc nechápu, jak jsem to mohl vůbec poslouchat :) Btw, u tohoto seriálu je ta konfrontace pohledu puberťáka a čtyřicátníkachvílema fakt náročná :)

 

Valič
29.10.2017 23:46

DarthArt: Já myslím, že těch témat pro zajímavé otázky už se tu objevilo víc než dost. :-)
Hodně lidí by určitě zajímalo, jestli ty staré desky někdy znovu vyjdou na vinylech nebo na CD. Mám pocit, že žádná z nich už v dnešní době není běžně dostupná (to se týká samozřejmě i jiných českých kapel včetně Arakainu, Vitacitu nebo Debustrolu). Otázkou je, jestli by u nás měl o ty fyzické nosiče zájem dostatečný počet lidí na to, aby se ty re-edice vlastníkům autorských práv vůbec vyplatily. V zahraničí v posledních letech vychází na vinylu mraky starých metalových alb včetně průměrných demonahrávek od obskurních kapel, o kterých skoro nikdo nevěděl ani v těch 80. letech, ale tam je ta situace přece jen trochu jiná.
Mě osobně by třeba zajímalo, kdo přišel s nápadem použít jako text obou dílů Genocidy ten Kovačićův básnický text a jestli se případně o tu tématiku členové kapely tenkrát nějak hlouběji zajímali. Mě se ty dvě skladby z toho debutu líbily asi nejvíc a ty texty mi připadaly strašně sugestivní. To, kdo je jejich autorem a o jakých událostech přesně pojednávají, jsem zjistil až relativně nedávno.
V případě Time 4 Crime už asi nějakých zajímavostí moc nebude a taky mu ve srovnání s debutem není moc co vytknout (s výjimkou ne moc povedených textů skladeb Maniak a Hooligans). Po zvukové i instrumentální stránce to bylo konečně album, jaké od Kryptoru fanoušci od začátku očekávali. Už se moc těším na recenzi. :-)

 

DarthArt
29.10.2017 21:40

Valič: A já bych Tě bral do party, máš spoustu super zajímavých postřehů, které by se do případných otázek výborně hodily.

 

Stray
29.10.2017 21:20

Už to vnitrostranicky řešíme, po zveřejnění "Time4Crime" nadhodíme protistraně.

 

Valič
29.10.2017 21:14

Phill Bass von KRYPTOR, Stray, DarthArt: A nechtěli byste se třeba domluvit na nějakém obsáhlejším rozhovoru zaměřeném právě na to období prvních demokazet a desek Kryptoru? Je vidět, že ty staré české kapely pořád ještě hodně lidí zajímají a určitě by ocenili, kdyby se k těm níže probíraným věcem vyjádřil přímo někdo z kapely, případně k tomu přihodil nějaké dosud nezveřejněné "pikantérie". :-)

 

Kelly29.10.2017 16:52

PBvonK: viděl jsem vás hrát v Kolíně na thrash turné s Arakainem a šlapalo vám to náramně. Hezky se u toho vzpomínalo na dobu, na kterou tu vzpomínáme.

 

1 2 3 4 5 6 7 8

 

 

 

 

TOPlist